BiHHercegovinaKultura

U Mostaru otkriven spomenik heroju grada Midhatu Hujduru Hujki

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH u Mostaru je uz prigodnu svečanost u naselju Donja Mahala otkriven spomenik legendarnom mostarskom komandantu i heroju grada na Neretvi, Midhatu Hujduru Hujki koji je dao život za slobodnu BiH.

Svečanost je upriličena u organizaciji Udruženja građana Sinovi Mahale na “Šehidskoj česmi”, u znak sjećanja na šehide koji su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu dali svoje živote za očuvanje države Bosne i Hercegovine i njenih međunarodno priznatih granica.

Novi spomenik u Parku šehida, ispred “Spomen sobe agresije na Mostar” svečano je otkrio predsjednik Udruženja Sinovi Mahale Dževad Pašić.

S ponosom je kazao da će ovaj spomenik služiti kao trajna uspomena i sjećanje na legendarnog mostarskog heroja i poginule borce Armije BiH.

Odavanju počast šehidima koji su dali doprinos u očuvanju državnosti Bosne i Hercegovine uz brojne građane su se okupili i brojni zvaničnici, koji su podsjetili da je Dan državnosti BiH uz Dan nezavisnosti najvažniji datum u historiji naše Domovine, kad je neophodno sjetiti se i svih onih koji su dali svoj doprinos u njenom očuvanju.

U sklopu obilježavanje Dana državnosti i otkrivanje spomenika za posjetitelje je otvorena i Spomen soba stradanju u Mostaru, uz evociranje sjećanja na borbu za BiH i slanje poruka o potrebnom zajedništvu da bi se konačno BiH izgradila u državu po mjeri svakog čovjeka.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button