BiHDruštvoPolitikaVijesti

Bećirović na Kovačima: Poruke mira, tolerancije i zajedništva danas važnije nego ikada

Foto: Ajdin Cocalić

Brojne delegacije nekoliko nivoa vlasti, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine položile su cvijeće na mezarju Kovači u Sarajevu i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Cvijeće su, između ostalih, položili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i Milan Dunović, potpredsjednik entiteta Federacije BiH.

– Mjesto Bosne i Hercegovine je u evropskim i evroatlantskim integracijama, a neka nam pozitivni događaji iz prošlosti budu poticaj da gradimo sigurnost, mir i ljudska prava za svakog čovjeka u našoj zemlji, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

– Svaki građanin ove zemlje i svaki narod može biti ponosan na 25. novembar. Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, upućuje jasne poruke mira, tolerancije i zajedništva. Te poruke su nam danas u Bosni i Hercegovini važnije nego ikada. Godine 1943. na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, bh. antifašisti su pronašli tačku sinteze i svebosanskog sabiranja – istakao je Bećirović nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači u Sarajevu i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Smatra da je isto tako potrebno da u 21. stoljeća “pronađemo zajedničke imenitelje i tačku sinteze”.

– Mjesto Bosne i Hercegovine je u evropskim i evroatlantskim integracijama, a neka nam pozitivni događaji iz prošlosti budu poticaj da gradimo sigurnost, mir i ljudska prava za svakog čovjeka u našoj zemlji – poručio je Bećirović.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za Bosnu i Hercegovinu, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Anadolija

Slični članci

Back to top button