HercegovinaKonjicVijesti

Sindikat Doma zdravlja Konjic: Ne vjerujemo upravi da fali novca za plaće, tražimo sastanak sa finansijerima

Foto: novikonjic.ba

Uposlenici Doma zdravlja Konjic, članovi Nezavisnog sindikata radnika dali su ultimatum upravi zdravstvene ustanove da do kraja dana (23. 11. 2022. op.a.) podnese incijativu za organiziranje sastanka na kojem bi se prezentiralo ko je sve i koliko u posljednje dvije godine uplaćivao novca na račun Doma zdravlja Konjic. – piše faktor.ba.

Rukovodsko Sindikata traži da na sastanku uz upravu i Upravni odbor ustanove, budu pozvani i predstavnici Grada Konjica kao osnivača Doma zdravlja, Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZOHNK), te predstavnici Vlade HNK.

Upravni odbor sastao se svega pet puta

– Naš zahtjev je da svi pozvani donesu korektan prikaz svega onoga što su doznačili, bilo novčano ili materijalno, u posljednje dvije godine u Dom zdravlja. Od poslovodstva tražimo korektan prikaz sredstava iz samofinansiranja. Konačno se mora znati kolika je cifra koja nam je dolazila, a kolika koju je ustanova zaradila u tom periodu. Tražimo to iz samo jednog razloga, a to je jer smo duboko ubijeđeni da nama nedostaje puno manje novca, ukoliko ga uopće nedostaje, od cifre koju je iznijela direktorica dr. Jasmina Brkan-Hrvačić. Uprava prezentira podatke da nama za nesmetan rad fali oko 163.000 KM, ali mi smatramo da to nije ni približno tačno – kaže Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic.

Navodi “kako je upravo to razlog što je podnio privatnu tužbu protiv sadašnje i bivše uprave Doma zdravlja”.

– Dobio sam informaciju da je konačno kantonalna tužiteljica Mediha Balić preuzela slučaj – ističe Kerić.

Uposleni u Domu zdravlja Konjic u generalnom su štrajku od 14. novembra, a razlog su neisplaćene bruto plaće za dva prethodna mjeseca i naknada za august i septembar.

Agonija u vezi sa nedostatkom novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako je ranije za naš portal izjavila Brkan-Hrvačić, traje od 2008. godine. Kao razlog nedostatka novca direktorica, koja je na bolovanju, a sa kojom smo razgovarali početkom oktobra, navela je “stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa ZZOHNK”.

Međutim, za stanje u kojem su se našli uposleni Doma zdravlja Konjic, Kerić smatra odgovornim menadžment, na čelu sa direktoricom Brkan-Hrvačić i Upravni odbor.

– Još uvijek aktualna direktorica i dalje je na bolovanju, ali je sve nadležnosti oko dogovora sa sindikatom prenijela na pravnicu Aišu Jarebicu-Kereš. Mi smo dali rok od 48 sati koji ističe danas, ukoliko izostane informacija da je naše poslovodstvo kontaktiralo Vladu, Zavod, gradonačelnika i da su instance prihvatile poziv za sastanak, ujutro krećemo sa najavom protestne šetnje, a rutu već znamo. Konačno se mora stati u kraj kriminalu koji vlada u konjičkom zdravstvu – naglašava Kerić.

Konjički sindikalci imaju, kako kažu, punu podršku kolega iz Mostara, iz Sveučilišne kliničke bolnice, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” i Sindikata Higijenskog zavoda, ali i drugih mjesta širom HNK, koji su to jučer pokazali petominutnom obustavom rada.

– Stekli smo dojam da Gradska uprava, koja je osnivač Doma zdravlja Konjic, na čelu sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, uopće nije upoznata sa stanjem u ustanovi. Zbog toga smo gradonačelniku i poslali obavještenje. Što se tiče krivca, jasno smo to detektirali, a to je isključivo naš poslodavac. U godini u kojoj je primarna zdravstvena zaštita u Konjicu u ogromnim problemima, dobili smo podatak da se Upravni odbor sastao svega pet puta, od toga jednom online. U situaciji kada se ustanova raspada, jer radnici ne primaju plaće, nadzorni organ se sastaje pet puta, a posljednji sastanak bio je 17. augusta. Dakle, nijedan sastanak od najave i provođenja, prvo štrajka upozorenja, a potom i generalnog štrajka. Šta reći – bruka i sramota – kazao je Kerić.

Šta kažu iz uprave javne ustanove

Ajiša Jarebica-Kereš pak kaže kako Dom zdravlja Konjic u posljednje četiri godine redovno sindikatima dostavlja svoje izvještaje sa svim podacima vezanim za priliv i odliv novca.

– Ja ću Sindikatu dostaviti sve podatke i kopije akata u posljednjih deset godina. Što se tiče organiziranja sastanka sa finansijerima, mi smo njih kontaktirali i prije zahtjeva sindikata. Mi ne možemo utjecati na organizaciju sastanka u tako kratkom roku. Direktorica je tražila i sjednica Upravnog odbora koje bi se izjasnilo po tom pitanju, a potvrdu datuma sjednice očekujem do kraja dana – kaže Jarebica-Kereš.

Prema njenim riječima, moguća rješenja za ovu situaciju su izvan kontrole samog poslodavca i zavisit će od budžeta, odnosno finansijskih planova svih nivoa vlasti za 2023. godinu, kao i rebalansa za ovu godinu.

– Tek kad se navedeni akti usvoje moći ćemo uraditi procjene rješavanja pitanja isplata plaća i generalno finansiranja poslovanja ustanove u narednoj godini. Činjenica je da kašnjenje plaće od dva mjeseca nije problem samo u tekućoj godini već traje više od decenije, neuplata doprinosa punih 13 godina, te je teško procijeniti da li će zahtjev sindikata moći biti ispunjen jer je van kontrole samog poslodavca.

Prioritet u tekućoj godini je bila uplata doprinosa i poštivanje potpisanog Sporazuma sa Poreznom upravom kao i uplata zarađenih i zasluženih plaća zaposlenicima redoslijedom koji je praćen unazad godinama – kaže Jarebica-Kereš.

Jarebica-Kereš dostavila nam je i pregled prihoda i rashoda Doma zdravlja Konjic:

– Tokom 2022. godine uplaćeno je 11 neto plaća, u novembru plaća za august 2022. godine te topli obrok za sedmi i august mjesec. Ustanove očekuje da će u decembru biti osigurana sredstva za isplatu i neto plaće za septembar 2022. godine – navela je Jarebica-Kereš.

Slični članci

Back to top button