DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

KONJIC Vakcinacija protiv virusa gripe počinje u ponedjeljak, 28. novembra

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK  osiguralo je 1.250 doza vakcina protiv sezonske gripe, a vakcine su iz Zavoda za javno zdravstvo HNK danas trebale biti isporučene u Dom zdravlja Konjic. – piše radiokonjic.ba.

Šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic, specijalistica epidemiologije dr Armina Lazarević poručila je kako u Konjic stiže samo 140 vakcina a broj korisnika kojima su neophodne je daleko veći.

u ponedjeljak 28. novembra počinje vakcinacija protiv virusa gripe
Dr Armina Lazarević, specijalista epidemiologije

                “Mi smo prije tri sedmice dobili 60 doza za zdravstvene radnike, i to 30 za Dom zdravlja i 30 za Opću bolnicu Konjic. Za stanovnike Konjica stiglo je tek 140 doza, što je nedovoljno za sve kategorije kojima je namijenjena i kojima se preporučuje. Iznenadio nas je tako  mali broj doza jer mi već imamo registrovanih 160 osoba koje su se prijavile za vakcinaciju, i nakon što dobijemo informacije iz područnih ambulanti, taj broj će biti i veći. Dakle, nedostajaće nam oko 100 doza.”

Vakcinisati se ne mogu svi zainteresovani, jer postoji spisak prijavljanih u higijensko-epidemiološkoj službi.

                “Nama se pacijenti u HES javljaju već od juna ili jula, i mi ih registrujemo na naš spisak. Kada stignu vakcine mi ih pozivamo redoslijedom kojim su se prijavljivali,” pojašnjava dr Lazarević.

Osobe koje su se prijavile za vakcinu, mogu očekivati poziv za vakcinaciju do petka, a vakcinacija će se za prvu grupu prijavljenih obaviti u ponedjeljak 28.novembra od 10 do 13 sati.

                “Zamolili smo nadležne iz Zavoda za javno zdravstvo, a oni su nam obećali da će nam proslijediti svaku neiskorištenu dozu iz drugih zdravstvenih ustanova unutar kantona, pa se nadamo da ćemo moći vakcinisati sve zainteresovane stanovnike,” poručila je Dr Lazarević.

Vakcinacija protiv gripe se preporučuje osobama starijim od 65 godina,  hroničnim bolesnicima koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, plućna ili bubrežna oboljenja, dijabetes, zatim osobama kojima je zbog bolesti ili terapija koje koriste oslabljen imuni system kao što su onkološki pacijenti. Osim toga, vakcinacija se preporučuje i djeci koja imaju neka hronična oboljenja, što uvijek ide u dogovoru sa pedijatrom.

Slični članci

Back to top button