HercegovinaVijesti

Slijedi li početak kraja Neretve i Hercegovine kakvu poznajemo?

Nedavno smo posjetili nekoliko opština istočne Hercegovine na čijim je teritorijama planirana realizacija megalomskog projekta izgradnje niza hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i potencijalno Crnoj Gori Gornji horizonti, o kojem šira javnost zna izuzetno malo.

Ovako su u hidroenergetskim i političkim krugovima opisani Gornji horizonti, isplanirani još 50-ih godina prošlog vijeka: Radi se o projektu koji će preporoditi ovaj dio BiH i da je njegova primarna svrha vodosnabdjevanje, navodnjavanje i turizam, uz istovremeno iskorištenje hidropotencijala riječnih i podzemnih tokova na prostoru Nevesinja i Bileće.

Međutim, šta još, prema našim saznanjima, podrazumijeva realizacija projekta Gornji horizonti u kontekstu uticaja na okoliš i odnosa šteta i koristi koje nastaju? Da bismo odgovorili na ovo pitanje sažeto ćemo opisati šta podrazumijeva realizacija ovog kontroverznog generacijskog projekta.

Ukratko, cjelokupan koncept se zasniva na prebacivanju voda, sistemom tunela i kanala, iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Prema planu, sva skupljena jezera u Bilećkom jezeru da bude preusmjerena na sljedeće pojedinačne projekte.

1. Završeni pojedinačni projekti? ⬇

✅ HE na Trebišnjici – HE Trebinje I i HE Trebinje II;

✅ HE Plat/Dubrovnik (I) (Voda prikupljena u BiH se kanalima preusmjerava u Hrvatsku, za potrebe HE Plat, koja ima kapacitet 216 MW. 50-50 – nefer raspodjela proizvedene električne energije između BiH i Hrvatske

✅ Tunel Dabarsko polje – Fatničko polje (3,2 km)

✅ Tunel Fatničko polje – Bilećko jezero (15,65 km)

2. Pojedinačni projekti u pripremi i izgradnji ⬇

⏳ Akumulacija u Nevesinjskom polju i kanal kroz Dabarsko polje

⏳ HE Dabar

⏳ HE Bileća

⏳ HE Dubrovnik II ili HE Sutorina

❗ Smanjenje doticaja vode u slivove Bune, Bunice, Krupe i Bregave za najmanje 30% i negativan uticaj na floru i faunu tih riječnih tokova.

❗ Posljedično i smanjenje nivoa vode donjeg toka Neretve, što će omogućiti značajniji prodor vode Jadranskog mora dublje u Hercegovinu, prema nekim procjenama čak i do Bunskih kanala.

⁉ Hoće li delta Neretve od plodne Kalifornije, kako je nazivaju, postati pustinja bez bilo kakvih perspektiva za poljoprivrednu proizvodnju, od koje živi nekoliko desetina hiljada stanovnika ovih područja?

⁉ Slijedi li iseljavanje stanovništva Opuzena, Metkovića, Čapljine i ostalih mjesta donjeg toka Neretve?

❗ Realizacija projekta Gornji horizonti u suprotnosti je s odredbama međunarodnih konvencija koje je potpisala BiH, naročito u dijelu koji se odnosi ne negativne uticaje u susjednim državama.

?️ Vrijeme je da svaki stanovnik Bosne i Hercegovine razumije da će potpuna realizacija projekta Gornji horinzonti značiti ubistvo rijeke Neretve, uz sve druge štetne uticaje za BiH.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

Slični članci

Back to top button