BiHBiznisPrivreda

Poslodavci će morati učiniti mnogo više da zadrže radnike

Dok sociolozi i demografi šalju upozorenja vlastima kako treba žurno djelovati, trend iseljavanja i dalje ne jenjava.

Činjenica jest da su Bosanci i Hercegovci oduvijek migrirali, posebice zbog ekonomskih razloga. No, aktuelni trend odlaska stanovništva već sada predstavlja pravi društveni fenomen.

Odlaze osobe svih dobnih skupina i različitih razina obrazovanja, odlaze cijele obitelji, najčešće u zemlje zapadne Evrope, i to ponajprije u Njemačku. Bez planova za povratak, piše Večernji list.

Primamljivi oglasi

Inflacija, koja je u BiH najveća u Evropi, i plate, koje je ne prate, tjeraju i one koji su bili najveći protivnici iseljavanja da sve više razmišljaju o odlasku. U BiH su porodicama potrebne tri prosječne plate kako bi preživjele mjesec.

Dakle, novca nedostaje većini građana. Stoga ih sve više odlazi na rad u inostranstvo. Kada se pogledaju ponude tamošnjih kompanija, onda nije teško shvatiti zašto je tako. Primjer su i njemačke firme koje traže radnike u BiH. Ove kompanije nude unosne plate za radnike od kojih se, s druge strane, često ne traži nikakvo iskustvo, pa čak ni poznavanje jezika.

Jedan od primjera je oglas koji je trenutno aktuelan, u kojem se traže radnici koji bi radili na montaži solarnih panela u Njemačkoj. Plata koju nude ide do 2800 eura neto. Spomenuta njemačka firma čak dolazi u BiH po radnike, što znači da je njihovo samo se prijaviti za posao.

– Pozivamo vas na razgovor za posao montera solarnih panela u Njemačkoj. Prijaviti se mogu državljani EU i oni koji to nisu. Plata je od 2400 do 2800 eura (neto). Poznavanje njemačkog jezika poželjno, ali nije uvjet – navode iz ove kompanije.

Također, u oglasu se ne navodi ni da je za posao potrebno iskustvo. Mnoge države Evrope suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom vozača raznih kategorija. S tim problemom suočava se i BiH te on postaje sve gori.

Samim time u Evropi rastu plate vozača, a bh. tržište to ne može pratiti. Stoga se događa da u našoj zemlji sve više penzionera biva angažirano za ovaj posao jer mlađi ljudi masovno odlaze. Osim toga, sve više stranih kompanija i agencija na bh. tržištu angažira radnu snagu za ovaj posao nudeći odlične uvjete.

Jedna od njih je, piše BiznisInfo, Mars Recruiting d.o.o. Sarajevo, član globalne firme Mars Holding grupacije, sa sjedištem u Nürnbergu (Njemačka). Ova kompanija objavila je oglas za vozače za rad u Njemačkoj nudeći uvjete kakve u BiH niko ne može ponuditi. Oni traže vozače kamiona C, CE kategorije, a njemački jezik nije obvezan. Nude plate do 2400 eura neto, godišnji odmor 24 dana i ugovor na neodređeno vrijeme.

Jasno je da će država BiH i domaći gospodarstvenici morati uraditi mnogo više na zaustavljanju odljeva radne snage ako želimo zadržati radnike u BiH uz ovakve ponude iz inostranstva.

Male plate

U Njemačkoj je broj slobodnih radnih mjesta i dalje velik bez obzira na neizvjesnosti zbog energetske krize, objavio je Institut za istraživanje tržišta rada IAB. U trećem su tromjesečju, prema IAB-u, u cijeloj Njemačkoj bila 1,82 milijuna slobodnih radnih mjesta, što je 5% manje nego u drugom tromjesečju.

U odnosu na isto tromjesečje prošle godine, broj slobodnih radnih mjesta veći je za 32%, prenosi dpa. Ogroman broj mladih u BiH u tome vidi priliku za spas iz neizvjesnosti i siromaštva.

Više od 50% ih želi napustiti BiH. Podaci pokazuju kako je u posljednjih 10 godina prosječna neto plaća u BiH porasla za oko 300 KM, što, sudeći prema sadašnjim statistikama, nije dovoljno da se zaustavi odljev radne snage.

Poslodavci će, ako ne žele staviti ključ u bravu, morati značajno povećati plate. U protivnom im neće imati ko raditi.

Čapljinski portal

Slični članci

Back to top button