DruštvoKonjicVijesti

Podrška Konjicu: Zdravstveni radnici traže hitno rješavanje problema

Članovi sindikata radnika u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), okupili su se u danas, simbolično u pet minuta do 12 sati, ispred svih zdravstvenih ustanova u HNK, rečeno je za Radio gradska mreža – Mostarski radio iz sindikata.

Time su članovi sindikata iz drugih gradova i mjesta HNK iskazali podršku zaposlenima u Domu zdravlja Konjic, koji se od prošle sedmice nalaze u štrajku, zbog najave da im plate neće biti isplaćene do kraja ove godine.

Protest podrške zdravstvenim radnicima Konjica održan je i ispred Kantonalne bolnice “dr Safet Mujić” u Mostaru.

“Kao što je poznato, naše kolege, njih 119, u Domu zdravlja Konjic, zadnju su platu primili početkom desetog mjeseca i tad su dobili zvaničnu obavijest da neće primiti nijednu platu niti dodatak na platu do kraja ove godine”, izjavila je medijima članica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika Kantonalne bolnice “dr Safet Mujić” Mostar, Aldijana Trbonja Tule.

Ona je kazala da su tom odlukom Uprave Doma zdravlja Konjic oštećeni ne samo zdravstveni radnici, nego i svi pacijenti, korisnici usluga te ustanove.

“U velikim problemima su Dom zdravlja Konjic i Opća bolnica Konjic, no Opća bolnica Konjic je ušla u sistem, odnosno Zakon o konsolidaciji. To se nije desilo sa Domom zdravlja Konjic i zaista je napravljena velika šteta, i radnicima i korisnicima usluga”, dodala je Trbonja Tule.

Ona je izrazila nadu da će Općina Konjic, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, te Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, naći način da pronađu rješenje za ovaj problem. “Ne neko prelazno, nego trajno rješenje za ovaj problem koji se godinama vuče i da nijedna zdravstvena ustanova više ne dođe u situaciju da usluge trpe”, kazala je Tule.

Iz sindikata je objavljeno i da su zaposleni Doma zdravlja Konjic, iako su u štrajku, i dalje na svojim radnim mjestima i pružaju zdravstvene usluge građanima u skladu sa mogućnostima. Poodsjećaju da su pčetkom oktobra primili posljednju platu, te obavijest da do kraja godine neće dobiti zarađene plate.

“Prošle godine je Porezna uprava blokirala obje ustanove i Opću bolnicu Konjic i Dom zdravlja i to je bio povod za štrajk krajem prošle godine”, kazao je ranije Amer Kerić, predsjednik nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Konjic.

Iz sindikata su ranije objavili i da je, uz određena sredstva koja su bila doznačena od Vlade HNK i pozajmica od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, za deset mjeseci omogućena isplata sredstava za plate radnika i doprinose.

Ustvrdili su i da su od 2008. godine Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic radili, a da se nisu uplaćivali doprinosi na plate, uprkos zakonskim obavezama. Pravljeni su sporazumi sa Poreznom upravom, od kojih nijedan nije ispoštovan u obje institucije.

Sindikat je ranije objavio i da je podnesena krivična prijava protiv bivših i sadašnjih rukovodilaca navedenih kuća.

RGM Mostar/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button