KonjicVijesti

AKTUELNO U pet do dvanaest okupljanje uposlenika Doma zdravlja Konjic

Dom zdravlja Konjic

Uposlenici Doma zdravlja Konjic, danas u 11 sati i 55 minuta, održat će petominutno okupljanje ispred svojih organizacionih jedinica, kako bi na taj način skrenuli pažnju na trenutne probleme koji pogađaju ovu zdravstvenu ustanovu u našem gradu.

Jedan od razloga je i što imaju osjećaj da im se njihovi problem ignorišu od strane uprave DZ Konjic.  – piše radiokonjic.ba.

“Sutra uvodimo nove aktivnosti i time će se ukazati još jednom na nemar našeg poslodavstva u toku štrajka. Ovo naše petominutno okupljanje podržat će zdravstvene ustanove širom kantona” kazao je za radiokonjic.ba predsjednik NSRZ DZ Konjic Amer Kerić te dodao:

Upravni odbor u posljedjnih 7 dana, koliko i traje štrajk uposlenika DZ Konjic, a ni tokom štrajka upozorenja nije održao niti jedan sastanak. Zadnja sjednica upravnog odbora DZ Konjic, održana je 17.8.2022. Obzirom da im od strane poslodavca nije stigao niti jedan konkretan odgovor na novonastalu situaciju, jutros su (jučer, 21. 11. 2022.) upravi DZ Konjic poslali hitan dopis kojim, od njih očekuju konkretne mjere.

Poslodavcu su dali ultimatum od 48 sati u kojem zahtjevaju da im dostavi dokaz da su navedene institucije obavještene o važnosti i hitnosti održvanja sastanka, a zahtjevaju i sljedeće:

Na upit od strane Redakcije Radio Konjica od  14. novembra o tome da li je Vlada HNK u protekloj godini Domu zdravlja Konjic uplatiila više od 700 hiljada KM, a u ovoj više od 600 hiljada KM, odgovor iz Doma Zdravlja Konjic je sljedeći:

“Vlada HNK je u toku 2021. godine uplatila 344.000KM, a ostatak sredstava za 2021. godinu u iznosu od cca 470.000,00 KM koji je pripao Domu zdravlja (pomoć za saniranje teškog materijalnog stanja i sufinansiranje obaveza iz kol. ugovora) je uplaćen početkom 2022. godine. Za 2022. godinu Vlada HNK/Ž je odobrila sredstva u iznosu od 604.000,00 KM na ime sufinansiranja obaveza nastalih potpisivanjem postojećih kolektivnih ugovora iz oblasti zdravstva, što je do sada i uplaćeno.
Napomena: Sva dobivena sredstva zajedno sa tranšom ZZO, su iskorištena za uplatu plata i doprinosa radnicima. Od početka 2022. godine do danas uplaćeno je na ime poreza i doprinosa iznos od  cca 1.750.000,00KM”.

Na upit da li je bilo uplaćivanih sredstava i sa ostalih nivoa vlasti i koliki je iznos tih sredstava, dobili smo odgovor: “Od strane Općine Konjic-Grad Konjic u toku 2021. godini iznos doznačen Domu zdravlja je 54.932,00KM. U 2022. godini iznos odobrenih sredstva prema namjenama iz Budžeta je cca 124.000,00KM”.
Predsjednik NSRZ DZ Konjic Amer Kerić je za Radio Konjic kazao da ukoliko njihovi napori ne urode plodom, ukoliko ne dobiju adekvatan odgovor od uprave, organizovati će protestnu šetnju.

Iz NSRZ DZ Konjic se nadaju da će se izbjeći produženje agonije Primarne zdravstvene zaštite, a samim tim i radikalizaciju ovog štrajka, te da će  upravne strukture DZ Konjic konačno početi da adekvatno odgovaraju na trenutnu situaciju uposlenika DZ Konjic.

Slični članci

Back to top button