KonjicVijesti

Zaposlenici Doma zdravlja Konjic ulaze u drugu sedmicu štrajka

FOTO: Arhiv/Fena

Radnici Doma zdravlja Konjic ulaze u drugu sedmicu generalnog štrajka.

– Jutros smo poslali ultimativan zahtjev našoj upravi, koju smatramo odgovornom za ovo stanje, da kontaktiraju sve one koji nas finansiraju i naše osnivače, da se podhitno inicira sastanak na kojem će biti predočena dokumentacija o svim sredstvima koja su doznačena i data Domu zdravlja Konjic u 2021. i 2022. godini – izjavio je za Fenu predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić.

Također, sindikalisti od Uprave očekuju da podnese izvještaj o ostvarenim vlastitim prihodima.

– Tražimo da naša ustanova podnese izvještaj o sredstvima vlastitog finansiranja, prihodima od raznih potvrda, sistematskih pregleda, liječničkih uvjerenja, da se to prikaže i da se dobije konkretan iznos sredstava koja su prošla kroz ruke naše uprave – rekao je Kerić.

On je ponovio kako Sindikat zahtijeva da se prekine s praksom kašnjenja plaća i pripadajućih naknada, kao i da menadžment Doma zdravlja da garancije kako se takva situacija više neće događati u budućnosti.

– Sramotno je to da se Upravni odbor konjičkog Doma zdravlja od momenta štrajka upozorenja pa sve do danas još nije sastao. U ovoj godini, koja je katastrofalna za naš dom zdravlja, sastali su se samo pet puta i to zadnji put nekada u augustu. Još smo kod naša dva zahtjeva, ali izgleda da ćemo morati zatražiti i ocjenu legaliteta i legitimiteta našeg upravnog odbora. Ovo je borba koja će biti duga, ali iskreno mislimo da je to borba za opstojnost ustanove – naglasio je Kerić.

Prema njegovim riječima, konjički zdravstveni radnici imaju podršku svojih sugrađana, ali i kolega iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

– Sutra ćemo, u toku štrajka, održati petominutni izlazak ispred svojih organizacijskih jedinica, a svoj dolazak su nam potvrdili predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona Dalibor Vuković i Ismet Kodro uime Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, koji će nam na taj način pružiti podršku u ovoj borbi – kazao je Kerić.

Dodao je kako je sljedeći korak koji Sindikat misli poduzeti ako se ne ispune njegovi zahtjevi organizacija protestne šetnje, no blokade saobraćaja na M-17, poput one koja se dogodila u decembru prošle godine, ovoga puta neće biti.

Fena/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button