HercegovinaJablanica

Može li Jablanica dobiti priključak na trasu Кoridora Vc

Foto: Arman Rizvić

Dom naroda Parlamenta Federacije prije pet godina obavezao je vladu da obezbijedi najpovoljniji priključak općini Jablanica na trasu koridora Vc. Može li Jablanica dobiti taj priključak?

Općina Jabalnica prije pet godina ostala je bez trase budućeg autoputa na prostoru općine. Idejni projekat sa priključkom u Glogošnici je propao, jer se optimizacijom udovoljavalo investitorima i kreditorima.

DAMIR ŠABANOVIĆ, načelnik Općine Jablanica

“Mnogo buke je bilo oko izmjene Koridora. Oni koji su glasali za izmjenu trase su ti koji su Jablanici dali zaključak, a drugi su dobili priključak”.

Zaključkom se, za utjehu, Jablanica sa budućom trasom mora povezati kvalitetnom i bezbjednom cestom. U međuvremenu se izrodila nova ideja.

DAMIR ŠABANOVIĆ, načelnik Općine Jablanica

“Predložili smo novi projekat, za koji mislimo da je od interesa za Bosnu i Hercegovinu. To je novi most koji bi povezivao Srednju Bosnu i M17 u Ostrošcu”.

Predstavljeni su i drugi planovi za optimizaciju ceste na relaciji Jablanica – petlja Ovčari, gdje će se u budućnosti nalaziti najbliži priključak na Koridor Vc.

“Dogovoreno je da JP Autoceste FBiH izradi studijsko – projektnu dokumentaciju na nivou idejnog projekta za cestovni prolaz kroz Ostrožac, poboljšanje postojeće ceste na oštrim krivinama između Ostrošca i Čelebića, prolaz kroz Čelebiće i idejni projekat obilaznice Jablanice. Zahtjev za izgradnju mosta Ostrožac je prihvaćen pod uslovom da međunarodna finansijska institucija koja finansira izgradnju Koridora Vc na ovom području prihvati izgradnju i odobri sredstva”, saopćeno je iz JP Autoceste Federacije BiH.

Građani i pet godina poslije žale zbog gubitka priključka na autoput. Prostorni plan Jablanice sadrži tri poslovne zone, koje bi gubitkom trase, mogle postati upitne. To, nažalost, nije jedini problem.

I sa kvalitetnom cestom koja će voditi do budućeg autoputa, Jablanica će s izgradnjom Koridora, neminovno biti na gubitku, smatraju privrednici ove općine.

ALMA PINJIĆ, predsjednica Udruženja privrednika Jablanica

“Vrijeme je pokazalo da su oni koji su ostavljeni izvan koridora doživjeli stagnaciju. Svi gradovi i naseljena mjesta u povijesti su nastajala na ozbiljnim komunikacijskim koridorima. Ne trebamo biti previše pametni da znamo da to nikako neće biti na dobro ovih građana”.

Jablanica je najposjećenije odmaralište za putnike koji putuju iz Sarajeva ka jugu i u suprotnom smjeru. Stanovništvo, ugostitelji i ostali privrednici ove općine u budućnosti strahuju od gubitka gostiju i potpunog privrednog kraha Jablanice. Pravo da budu dio evropske mreže puteva će, ako to bude potrebno, tražiti na domaćim, kao i na evropskim sudovima.

BHRT/Novikonjic

Slični članci

Back to top button