JablanicaSport

Danas se navršava 10 godina od smrti legendarnog Salema Halilhodžića

Danas se navršava 10 godina kako nas je napustio legendarni fudbaler i trener Salem Halilhodžić, jedan od najboljih strijelaca FK Velež, ali i tvorac mnogih sjajnih igrača kroz omladinsku školu “Rođenih”, sa kojom je osvojio Omladinski Kup Jugoslavije 1989. godine.

Od Turbine do Veleža

Svoje prve fudbalske korake napravio je u rodnoj Jablanici, u Turbini, da bi zatim karijeru nastavio u Veležu –  1964. godine, gdje je odigrao preko 400 utakmica (197 prvenstvenih). U listu strijelaca se upisao 220 puta (66 golova u prvenstvenim utakmicama). U historijskim knjigama ostalo je zapisano da je strijelac jubilarnog, 700. gola za “Rođene”…

Jednu on najboljih utakmica u dresu Veleža, i koja je ostala mnogima u sjećanju je odigrao 24. maja 1970. godine Pod Bijelim brijegom. Tada je Velež pobijedio Dinamo iz Zagreba sa 6:0, a Salem je postigao četiri gola. 

Vrijedi spomenuti i utakmicu sa Februarskog turnira 1972. godine, kada je Crvenoj zvezdi dao tri gola, u pobjedi “Rođenih” 3:0. Bio je član sjajne generacije Veleža koja je bila poznata po trojcu BMV (Bajević, Marić, Vladić), ali i drugi strijelac ekipe, odmah iza Dušana Bajevića.

Nakon završetka igračke karijere postaje trener u Omladinskoj školi FK Velež, krenuvši od selekcije pionira. Kasnije, zajedno za Zejnilom Zekom Selimotićem, Omladinsku školu FK Velež postavlja na najviše moguće standarde i postaje jedna od najboljih u bivšoj državi. Potvrda toga je i osvajanje Omladinskog Kupa Jugoslavije 1989. godine. Veležu je to bilo četvrto finale Omladinskog Kupa Jugoslavije…

Ostavio dubok trag i u Saudijskoj Arabiji

U sezoni 1989/90 postaje trener prvog tima “Rođenih”, sa ciljem da ekipu koja je 1989. godine osvojila Omladinski Kup Jugoslavije, uvede u seniorske vode i vrati Velež na pobjedničke staze. Generacija od koje se očekivalo mnogo, ali koja zbog rata nije dočekala svoju pravu šansu za dokazivanjem. Na toj poziciji ostao je do 20. februara 1990. godine.

U svojoj trenerskoj karijeri radio je još kao trener u Saudijskoj Arabiji, gdje je bio trener u reprezentaciji, a vodio je i akademiju Al Itihada.

Salem Halilhodžić preminuo je u Beču 21.11.2012. godine, u 68. godini.

DnevniAvaz/Novikonjic

Slični članci

Back to top button