SvijetZanimljivosti

VUČE K’O LOKOMOTIVA! 50-GODIŠNJAK ISTRČAO CIJELI MARATON I PRITOM PUŠIO JEDNU ZA DRUGOM

Trkač pod nadimkom ‘ujak Chen’ dospio je na naslovnice nakon što je istrčao maraton za tri sata i 28 minuta dok je pušio jednu cigaretu za drugom.

Prošle sedmice su fotografije Chena kako puši postale viralne na popularnoj kineskoj mreži Weibo, a zatim su organizatori maratona proslavili njegovo postignuće dijeleći njegovu potvrdu o završetku. Chen je završio na ukupnom 574. mjestuod gotovo 1500 trkača, s  vremenom od 3:28:45

Ovo nije bio prvi put da je 50-godišnji trkač iz Guangzhoua fotografiran kako puši tokom maratona – pojavile su se fotografije Chena kako ga pali s maratona u Guangzhou 2018. i maratona u Xiamenu 2019. 2018. je imao 3:36, a 2019. trčao je 3:32. Jedan anegdotski izvještaj navodi da Chen puši samo kad trči. Chen je također ultramaratonac, koji je istrčao udaljenosti od 50 km za  manje od 12 sati.

Mnogi na Weibu podijelili su svoju frustraciju što je Chenu dopušteno pušiti tokom utrke.

  • Ovakvo ponašanje treba biti zabranjeno u utrci – komentirao je jedan.
  • Žao mi je trkača oko njega – rekao je drugi.

Tehnički, ne postoje pravila koja zabranjuju trkačima da puše jer većina ima zdrav razum da to neće pomoći njihovoj izvedbi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, duhan je odgovoran za smrt više od osam miliona ljudi godišnje. Više od sedam miliona tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne upotrebe duhana, dok je oko 1.2 miliona posljedica izloženost nepušača duhanskom dimu. Pušenje duhana izaziva ovisnost, oštećuje sve organske sustave u organizmu te povećava rizik za više od 30 bolesti.

Izloženost duhanskom dimu ugrožava i zdravlje nepušača, a posebno šteti zdravlju djece.

Hayat.ba/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button