Svijet

U tri grada u njemačkim školama djeca se mogu prijaviti za učenje bosanskog jezika

Porodice iz Bosne i Hercegovine koje su u Njemačku došle sa djecom ili im se djeca rode u ovoj zemlji, žele da njihovi mališani uče bosanski jezik u dijaspori jer ne žele da u njemačkom okruženju zaborave maternji jezik.

U gradovima Diseldorf, Neus i Vupertal Zavod za školstvo iz ovih gradova pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije (Nordrhein-Westfalen) nudi od početka ove školske godine nastavu na bosanskom jeziku.

Roditelji koji nisu znali za ovo ili koji su propustili priliku da upišu svoju djecu u ovom prvom ciklusu imaju priliku da od danas upišu svoju djecu za narednu školsku godinu. Rok upisa je do marta 2023. godine a upis se vrši u sekretarijatu njemačkih osnovnih i srednjih škola.

Iz Zavoda za školstvo grada Diseldorfa kažu da je odziv još uvijek mal, ali svi akteri se nadaju da će doći do što većeg broja upisa djece koja žele da nauče odnosno utvrde svoj maternji bosanski jezik. S tim u vezi je uposlena i nova nastavnica odnosno profesorica bosanskog jezika sa višegodišnjem iskustvom nastave u Bosni i Hercegovini koja modernim metodama uči bosanskohercegovačku djecu.

Maternji jezik je jedna od najvažnijih kategorija za ljude koji njime govore. Značaj maternjeg jezika je višestruk – od identitarnih temelja, preko komunikacionih, edukativnih i vaspitnih do psiholoških, emotivnih i patriotskih faktora. Međutim, ovo se naročito odnosi na dijasporu koja egzistira u uvjetima stranih jezika. Gubitak maternjeg jezika je prvi uzrok negativne asimilacije dijaspore u novim sredinama.

Zainteresovani roditelji koji žele da upišu svoju djecu mogu se obratiti za sva pitanja oko nastave bosanskog jezika iz gore navedenih gradova  mail bosnisch.in.nrw@gmail.com

Faktor

Slični članci

Back to top button