Hercegovina

Šume HNK-a planiraju pošumiti Kedžaru sa 600. 000 sadnica

Javno poduzeće ŠGD “Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. Mostar organizira projekat pošumljavanja Kedžare na planini Vran, gdje je planirano u narednih pet godina, koliko je zamišljeno trajanje projekta, zasaditi cca 600.000 sadnica. 

Naime, spomenuti lokalitet je 2012. godine zahvatio požar u kome je uništeno cca. 360 ha visoke šume i niskog raslinja, koje spomenuto društvo planira sanirati i pošumiti u narednim godinama. U ovom velikom požaru uništene su mnoge bitne biljne i životinjske zajednice.

– Akcija pošumljavanja je počela 11. studenoga i još traje, a u planu je u tekućoj godini zasaditi ukupno 9.000 sadnica dok je na navedenom lokalitetu planirano pošumljavanje ukupne površine 360 hektara. Zamišljeno je da se projekat realizira u narednih pet godina, a potrebna količina sadnica je cca 600.000 sadnica – kazao je za Fenu direktor JP ŠGD “Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. Mostar Trpimir Jelić.

Dodao je kako se projekt izvodi u režiji njihovih zaposlenika uz nadzor njihovih stručnjaka, a u planu je u narednom razdoblju uključivanje nevladinog sektora odnosno volontera, škola, lovaca, planinara i sl.

Po njegovim riječima u prvom ciklusu pošumljavanja zasađeno je cca. 3000 sadnica vrsta crnog bora (lat. Pinus nigra) i smrče (lat. Picea abies), na površini od 1,5 ha, a sadnice je društvo nabavilo od certificiranog rasadnika.

-Istovremeno smo otpočeli s rušenjem i uklanjanjem izgaranih dubeći stabala na navedenoj površini kako isti naknadno ne bi svojim rušenjem oštećivali posađene sadnice. Izvore financijskih sredstava planiramo u narednim godinama pored vlastitih sredstava tražiti i od fondova zaštite okoliša, Vlada HNŽ i Vlade FBIH i donacija iz drugih izvora – pojasnio je Jelić.

Napomenuo je kako se sama lokacija nalazi u neposrednoj blizini Parka prirode Blidinje te kako sami projekat ima veći značaj kao i interes za širu zajednicu.

-Nastavak sanacije ovog požarišta i podizanje novih zasada visokih šuma na ovom području tretiramo kao jedan od prioriteta Šuma HNŽ-a. Smatramo da je bitno napomenuti da se ovdje radi o staništu s ekstremnim klimatskim uvjetima, gdje vegetacija igra vrlo značajnu ulogu za cjelokupnu floru i faunu rejona Kedžare – zaključio je direktor JP ŠGD “Šume Hercegovačko-neretvanske”.

FENA/Novikonjic

Slični članci

Back to top button