Nekategorisano

Službenicima koji platu primaju iz budžeta FBiH isplaćena pomoć u iznosu od 1.080 KM

Prije nešto manje od mjesec dana najavljeno je da će Vlada FBiH svojim uposlenicima isplatiti po 1080 KM jednokratne pomoći, što je realizirano uz isplati oktobarske plaće. Radi se o 7,7 miliona KM budžetskih sredstava.

Vlada Federacije BiH u oktobru je donijela odluku o izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem jedinstvenog računa budžeta FBiH.

Jednokratnu pomoć nisu dobili izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici dužnosnika.

Kako saznajemo, pomoć od 1080 KM radnicima u ministarstvima i drugim organima uprave FBiH isplaćena je uz oktobarsku platu.

Čini se kako je Vlada FBiH svojom uredbom kojom je poslodavcima ponuđena mogućnost da radnicima isplate jednokratnu novčanu pomoć u maksimalnom iznosu od 1080 KM do 31. decembra tekuće godine, najviše pomogla onima čije su plate svakako zagarantirane.

Važno je naglasiti da je Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH kojeg čine Vlada FBiH, poslodavci i sindikati, posljednju sjednicu održalo 15. jula te da je ona prekinuta jer nije bilo dogovora o visini minimalne plaće u Federaciji BiH.

Uzaludni su pozivi sindikata da Vlada FBiH učini isplatu jednokratne pomoći radnicima u FBiH obaveznom kako bi se barem djelomično pomoglo radnicima čija su mjesečna primanja ostala ista u državi sa najvišom stopom inflacije u regionu.

Klix/Novikonjic

Slični članci

Back to top button