Sport

Katar očekuje posjetu više od milion navijača

Katar je najavio da će više od milion navijača posjetiti zemlju tokom Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će ta zaljevska država organiirati od 20. novembra do 18. decembra.

Organizatori, prvog SP na arapskom tlu, prodali su ulaznice  u cijelom svijetu, ali za sada se još ne zna koliko tačno navijača dolazi iz pojedinih zemalja, prenose strani mediji. Prvi put će se Svjetsko prvenstvo održati praktično u jednom gradu, glavnom gradu Dohi i okolini, pa se nameću pitanja hoće li uslovi biti prikladni za atmosferu kakva priliči Svjetskom prvenstvu.

Prema najavama organizatora, u Kataru se može očekivati ​​više od 70.000 Meksikanaca i 30.000 Argentinaca. Organizatori su rekli da žele da događaj bude “trenutak koji će ujediniti navijače iz cijelog svijeta, bez obzira na to kako su odlučili navijati za svoje omiljene timove”, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Međutim, posjetitelji SP-a suočavaju se s nekim brigama. Za početak, u Kataru su visoki troškovi.

– Troškovi smještaja i prijevoza su previsoki – rekao je za AFP Makram Abed, koji na Facebooku predvodi  40.000 navijača tuniske reprezentacije. Dodao je da bi Katar mogao ponuditi povoljnije cijene, iako zaljevska država tvrdi da je subvencionirala troškove. Osim toga, navode iz agencije, postavlja se pitanje dovoljnih smještajnih kapaciteta. U turističkoj ponudi, koju čine tradicionalni hoteli s dvije do pet zvjezdica te uslužni apartmani i vile, na raspolaganju je tek oko 175.000 soba, kojima će upravljati 10.000 zaposlenika.

U potrazi za dodatnim smještajnim kapacitetom, Katar je 2019. potpisao ugovor s firmom za krstarenja o najmu dvaju luksuznih brodova tzv. plutajućih hotela – koji će osigurati 4.000 kabina tokom SP-a u luci Doha. Međutim, ako navijači žele  iskoristiti pogodnsti  mogu boraviti u navijačkim selima, koja uključuju kampiranje i smještaj u kolibama i pustinjskim šatorima.

SP 2022. će održavati  na osam stadiona u pet gradova,  blizu jedan drugoga, tako da neće biti potrebni interni letovi, a organizatori su uvjereni da su bili kreativni u osiguravanju smještaja za navijače.

Čak i u naftom bogatoj Saudijskoj Arabiji, koja ima najveću ekonomiju u arapskom svijetu i dijeli kopnenu granicu s Katarom, smataju da su troškovi previsoki.

– Morate uzeti kredit da biste gledali tri utakmice grupne faze –  rekao je Muhanad, 25-godišnji saudijski student koji je zamolio da ostane anoniman, prenosi AFP.

Prema podacima FIFA-e, Katar je na vrhu liste zemalja koje su kupile tri miliona  ulaznica za Svjetsko prvenstvo. Njihovi zaljevski susjedi Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija također su među deset najvećih kupaca karata. Prema katarskom organizacijskom odboru, Saudijska Arabija je rezervirala više smještaja od bilo koje druge zemlje. Još jedan razlog za toliku količinu kritika koje je dobilo SP u Kataru  je taj što se prvenstvo inače održava ljeti, ali  ovoga puta zbog velikih vrućina u Kataru to je pomaknuto na zimsko vrijeme između novembra i decembra, iako temperature će i dalje dosezati oko 25 stepeni.

Dodatna briga za neke navijače je tretman određenih grupa koje nisu općeprihvaćene u katarskom društvu. Predstavnik njemačkih navijača na Svjetskom prvenstvu Phillip Beitzel vidi dosta neizvjesnosti za one koji će putovati u tu zemlju.

– Imaju sigurnosne garancije za putujuće navijače, posebno u pogledu LGBTQ prava. S druge strane, te garancije  još nisu nigdje objavljene –  rekao je Beitzel za njemačku novinsku agenciju DPA.

 Fatma Al-Nuaimi, izvršna direktorica komunikacija katarskog Vrhovnog odbora za organizaciju Svjetskog prvenstva, obećala je da će “svi biti dobrodošli” u Katar, iako je homoseksualnost u Kataru protuzakonita i zemlja ima stroge zakone protiv LGBTQ osoba, napisao je BBC u aprilu. Općenito, javno iskazivanje ljubavi nije dio katarske kulture i lokalno stanovništvo očekuje od posjetitelja iz svih sredina da poštuju njihovu kulturu i običaje. Međutim, 2020. godine najavljeno je da će zastave duginih boja biti dopuštene na stadionima kako bi se poštivala FIFA-ina pravila koja promovišu toleranciju i uključivanje na utakmice.

Uprkos tome predstavnik organizatora  SP-a Khalid Salman nedavno je izazvao bijes primjedbom da je homoseksualnost “povreda uma”.

Mogućnost pijenja alkohola u zemlji također je vrlo ograničena. Islamska vjera zabranjuje konzumaciju alkohola i to nije dio lokalne kulture u Kataru. Međutim, ljudi koji žele uživati ​​u piću moći će pronaći barove u nekim vrhunskim hotelima i privatnim klubovima. Alkohol će također biti dostupan u određenim FIFA-inim zonama za navijače i odabranim područjima na stadionima.

Što se tiče odjeće, turistima je dopušteno nositi udobnu odjeću sve dok ona poštuje lokalnu kulturu. Međutim, na nekim mjestima, poput vladinih zgrada, nacionalnih muzeja i poznate tržnice Souq Waqif u Dohi, moraju se odijevati konzervativno. Ako netko nosi kratke hlače ili odjeću za plažu na tim mjestima, vjerojatno će biti zamoljen da se pokrije.

Uprkos svim dobivenim kritikama, organizatori SP-a žele privući navijače i upoznati ih s katarskom kulturom i nasljeđem. Jedan od takvih pristupa je i prezentacija sokolarstva. Kako prenosi AFP, mještani će to predstavljati s djecom u pustinjama sjevernog dijela zemlje, koja njeguju tradiciju svojih predaka. Tokom SP-a voditeljica to želi prezentirati i svojim gostima.

Godine 2010. sokolarstvo je uvršteno na UNESCO-ov spisak kulturne baštine u zemljama poput Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.


FENA/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button