BiHBiznisDruštvoHercegovinaKonjicPolitikaPrivredaVijesti

EKONOMSKI EKSPERT, ANTE DOMAZET: “Šampioni razvoja” su četiri općine – Konjic, Gradačac, Tešanj i Gračanica

“Snažna industrija generira radništvo i srednji sloj koji utiče na socijalnu koheziju svakog društva”, istaknuo je Domazet.

Industrija se nakon dužeg vremena zapuštenosti i zanemarivanja vraća u fokus ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, kazao je prof. dr. Ante Domazet, ekspert u pomenutoj oblasti i uvodničar konferencije “Industrija i infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj u BiH” organizirane u Sarajevu.

“Snažna industrija generira radništvo i srednji sloj koji utiče na socijalnu koheziju svakog društva”, istaknuo je Domazet.

On je konstatovao kako industrija danas poprima adekvatnije mjesto kada se radi o razvojnim dokumentima u BiH, te da je u tom pogledu veoma važno da lokalne jedinice – gradovi i općine – daju najočitije primjere uspješnog provođenja industrijskog razvoja.

Precizirao je kako o tome svjedoče “šampioni razvoja”, jedinice lokalnog nivoa kao što su –  Gradačac, Tešanj, Gračanica i Konjic, kao i sarajevske općine – Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Novi Grad, te Laktaši, Kotor Varoš, Prijedor, Grude, Široki Brijeg.

“Današnja industrija neće biti industrija visokih dimnjaka, industrija koja zagađuje i proizvodi ogromne količine niskoproduktivnih roba, s niskim sadržajem dodane vrijednosti i velikim utroškom prirodnih resursa. To treba da bude industrija zasnovana na znanju, visokoj produktivnosti i energetskoj transformaciji/dekarbonizaciji, kao i na racionalnoj upotrebi prirodnih resursa i što većoj inkluzivnosti”, kazao je, između ostalog, Domazet.

Na skupu su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg istraživanja o socioekonomskim razvojnim potrebama u lokalnim zajednicama u BiH, koje podržava Mreža za izgradnju mira u okviru programa “Snaga lokalnog”.

Voditeljica istraživanja i menadžerica u Mreži za izgradnju mira Elma Demir rekla je kako je istraživanjem obuhvaćeno 25 općina u BiH. Mapirane su potrebe privatnog sektora i građana kada se radi o različtim aspektima socioekonomskog razvoja.

“Istraživanje je pokazalo da postoje dobri primjeri razvoja i da su ti primjeri direktno vezani za procese reindustrijalizacije u određenim lokalnim sredinama”, pojasnila je Demir.

Navela je kako projekat Snaga lokalnog ističe potrebu i interes da se lokalne zajednice jačaju, te da se što više sredstava ulaže na tom nivou, gdje se nova društvena vrijednost stvara i gdje građani i građanke žive i rade. – piše Slobodna Bosna, prenosi portal novikonjic.ba.

Slični članci

Back to top button