Politika

Duraković: Aludiraju da sam podanik u Banjoj Luci, ovo im je moja poruka

Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika Srpska, oglasio se na Facebooku jer, kako kaže, njegove riječi se pogrešno tumače, izvlače iz konteksta i u pitanje dovodi njegova pripadnost bošnjačkom narodu nakon što je preuzeo mandat u Banjoj Luci.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

“S obzirom da se u zadnjih nekoliko dana moje riječi namjerno pogrešno tumače, izvlače iz konteksta, vagaju, minimalizira suština, dovodi u pitanje moja pripadnost bošnjačkom narodu, aludira na navodno podaništvo Banjoj Luci odnosno izdaji svog naroda… želim ukratko reći:

Poštovani prijatelji,

u trenutku kad je sve bilo bolje od ubijanja, BiH je dobila administrativno uređenje kakvo danas imamo, što znači – država, dva entiteta, distrikt, kantoni.

Dokle god je tako, izričito poštujem ono što je naš tadašnji predsjednik rahmetli Alija Izetbegović potpisao.

POTPREDSJEDNIK RS-A

Duraković: Posao ne čeka, dolazim otvorenog srca i pružene ruke u Banju Luku

Volim ovu zemlju, poštujem njeno uređenje, njene institucije i neću se, nakon 27 godina od rata, ponašati i govoriti kao da smo i dalje u rovu. Predlažem i drugima isto, jer je sve drugo utopija i politički populizam.

Izabran sam za potpredsjednika entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, dominantno bošnjačkim glasovima, i znam ja dobro čiji sam predstavnik i čije interese prvenstveno branim i zastupam, ali funkcija kao takva podrazumijeva da sam potpredsjednik svih građana ovog entiteta. Tako ću se i ponašati.

Mislim da bismo se jezički trebali razumjeti u ovome što govorim.

Maksuz selam i pozdrav od Srebreničanina, Banjalučanina, Sarajlije, Bošnjaka, a najviše Bosanca i Hercegovca…jer se ja tako osjećam.”

Klix.ba

Slični članci

Back to top button