Kultura

U Sarajevu predstavljen udžbenik “Bosanski genocid – hrestomatija”

“Bosanski genocid – hrestomatija”, knjiga za edukaciju o genocidu koja je nastala u okviru projekta “Istina, dijalog, budućnost”, predstavljena je sinoć u Sarajevu. Priređena je za potrebe i u ime Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, a direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je rekao da je “riječ o temeljnom dokumentu koji treba da posluži kao osnova za nastavne planove i programe i za učenje o bosanskom genocidu”.

Radi se o edukativnom materijalu koji pruža uvid u vanjskopolitički, društveni, kulturni, historijski, politički i vojni koncept genocida i rata u Bosni i Hercegovini.

“Ovaj dokument je grupa članaka i tekstova naših najuglednijih istraživača iz tog polja, referentnih daleko izvan granica bivše Jugoslavije, i ovo je prvi put da mi na ovaj način preuzimamo vlasništvo nad tim komadom naše historije. Ovo je historija koju ćemo mi napisati i ovaj dokument je prvi korak u tom pravcu”, rekao je Suljagić.

Naveo je da su u pripremi knjige proširili fokus i narativ sa Srebrenice u njenom uskom geografskom specifičnom kontekstu, s namjerom da ukažu na “postojanje fenomena i stvari koja se može nazvati i opisati kao bosanski genocid”.

Jedan od autora istraživač genocida dr. Hikmet Karčić na promociji je za knjigu “Bosanski genocid – hrestomatija” naveo da je rezultat dvogodišnjeg istraživanja i da se radi o uspostavi prvog udžbenika za domaće i strane visokoškolske obrazovne institucije.

“Važno je da nakon trideset godina konačno imamo jedan konkretan udžbenik koji govori o cjelokupnom procesu koji je doveo do genocida u Srebrenici. Obuhvata i 1992. godinu koja je jako važna i često zapostavljena u izučavanju naše prošlosti, tako da ova hrestomatija predstavlja jedno prvo sveobuhvatno istraživanje koje će biti od velike koristi za edukativne sisteme u Bosni i Hercegovini ali i van njenih granica. Pripremljena je i na engleskom jeziku i dostupna je svakome ko želi da izučava ili predaje o genocidu u Bosni i Hercegovini”, istakao je Karčić.

Dokument pruža uvid u događaje, narative, procese i relevantne faktore koji se dovode u vezu s genocidom i ratom u Bosni i Hercegovini.

Priređen je kroz projekt “Istina, dijalog, budućnost” koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Memorijalni centar Srebrenica je uz pomoć radne grupe univerzitetskih profesora relevantnih za temu uspio izraditi dokument koji će se moći koristiti pri izradi obrazovnih planova i programa na temu genocida i rata u Bosni i Hercegovini.

Autori su Hariz Halilovich, Amila Buturović, Hikmet Karčić, Edina Bećirević i Jasmin Mujanović.

“Bosanski genocid – hrestomatija” postoji na bosanskom i engleskom jeziku (“Bosnian Genocide Reader” na engleskom), tako da će biti dostupan univerzitetima i van Bosne i Hercegovine.

Promociji u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović, članice Udruženja “Majke Srebrenice”, novoizabrani potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, te članovi akademske zajednice i zainteresovani građani.

(Preporod.info)

Slični članci

Back to top button