Nekategorisano

Magični prizori Lukomira pod snijegom: Tvoje je da dođeš, šutiš i gledaš

Bh. fotograf Dženad Džino podijelio je snimke Lukomira pod snijegom, sela na južnim obroncima Bjelašnice kojeg nazivaju bosanskim planinskim biserom.

Džino je poznat kao zaljubljenik u planine, a za bajkovite fotografije koje na njima kreira nerijetko zna hodati i po nekoliko sati uz još nekoliko sati čekanja za savršen kadar.

Snimci Lukomira zabilježeni tokom zime, kada je selo prekriveno snijegom, predstavljaju nevjerovatne prizore, a Džino kaže: “Tvoje je samo da dođeš, šutiš i gledaš”.

“Kada se zimi zaputiš u Lukomir, selo koje je jedinstveno po mnogo čemu, onda doneseš istinski smiraj duši i srcu. Kako sam jednom rekao priče se pričaju same. Tvoje je da dođeš, šutiš i gledaš”, poručio je u opisu fotografija Lukomira.

https://www.instagram.com/p/ClDXw3goxkX/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovo selo nalazi se na 1.495 metara nadmorske visine, a do njega se najlakše dolazi iz pravca Sarajeva. Nazivaju ga posljednjim bosanskim selom, bajkom koja traje, bosanskim planinskim biserom kao i posljednjim utočištem bosanskih gorštaka.

Iako zima i bijeli pokrivač u Lukomiru kreiraju bajkovite prizore, zbog prilično surove klime stanovnici se tokom najhladnijeg perioda u godini spuštaju u niže i toplije krajeve.

Foto: Dženad Džino
Foto: Dženad Džino
Foto: Dženad Džino
Foto: Dženad Džino

Klix/Novikonjic

Slični članci

Back to top button