Društvo

Građani Mostara ne odustaju: Od ministarstva traže raskid koncesionog ugovora

Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE Buna 1 i 2“ još 25. 8. 2022. godine poslala je Vladi HNK zahtjev za preispitivanje koncesionog ugovora za gradnju dvije mini hidroelektrane (mHE) na Bunskim kanalima, uz isticanje svih razloga zbog kojih smatraju da su se stvorili uslovi za njegovo preispitivanje i raskid, saopšteno je iz neformalne grupe građana.

Nakon toga, 1.9. 2022. godine, premijer Vlade HNK Nevenko Herceg ih je obavijestio da je njihov zahtjev proslijedio na daljnje postupanje resornom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK.

“Od tada do danas nemamo nikakvih povratnih informacija ni od Vlade HNK ni od resornog ministarstva, zbog čega smo se ponovo obratili Vladi HNK, kako bismo zatražili da nam se dostave informacije u vezi sa našim prvobitnim zahtjevom”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećanja radi, Gradsko vijeće Grada Mostara je započelo izmjene postojećeg Prostornog plana Grada Mostara kako bi se iz njega izbrisale mHE Buna 1 i Buna 2. Brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz Prostornog plana Grada Mostara bit će usklađen Prostorni plan Grada Mostara sa Prostornim Planom višeg nivoa tj. kantona, međutim na snazi će i dalje ostati koncesioni ugovor koji je Vlada HNK potpisala sa investitorom 2014. godine.

“Posebno smo istakli da je Investitoru tri puta odbijen zahtjev za urbanističku saglasnost, dva puta odbijen zahtjev za prethodnu vodnu saglasnost, a poništena je i okolinska dozvola izdata od strane Federalnog Ministarstva okoliša i turizma. Novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW), međutim ostavljena je mogućnost onima koji su potpisali koncesione ugovore da u naredne tri godine ishoduju potrebnu dozvolu. Osim toga i Skupština HNK je početkom 2021. usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju ovih mHE.

Sada je na potezu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, te ih pozivamo da zaštitite interese građana i građanki Mostara i raskinu koncesioni ugovor za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima – spomeniku prirode”, zaključuje se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button