Nekategorisano

Za završetak dječje klinike potrebno još sedam milijuna, a SKB Mostar ima samo dva

Iz SKB-a Mostar zatraženi su novi izvori za financiranje daljnje izgradnje ovog objekta u iznosu od oko 7 milijuna KM, koliko i nedostaje za njezin cjelokupni završetak.

Za cjelokupan završetak projekta i opremanja zgrade Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar od saudijskog kredita ostalo je još 2 milijuna KM što nikako nije dovoljno da bi se, prema ranijim najavama, ona otvorila do kraja ove godine.

Zatraženo još sedam milijuna

S toga su, rečeno je za Bljesak.Info iz SKB-a Mostar, zatraženi novi izvori za financiranje daljnje izgradnje ovog objekta u iznosu od oko 7 milijuna KM, koliko i nedostaje za njezin cjelokupni završetak.

”Izvođač radova upoznat je s informacijom o preostalim novčanim sredstvima koja su na raspolaganju, odnosno cca. 2.000.000,00KM. Ova novčana sredstva nisu dovoljna za završetak radova na izgradnji i opremanju zgrade Dječje klinike. Od Izvođača radova zatraženo je da uskladi Dinamiku radova prema novčanim sredstvima na raspolaganju i s novim rokom završetka planiranih radova sa 7.1. 2023 godine”, rečeno je.

Kako su pojasnili, za završetak radova i opremanje objekta Dječje klinike SKB Mostar po Osnovnom ugovoru potrebna su novčana sredstva za realizaciju radova koja se odnose na vrijednost Klizne skale, odnosno povećanje vrijednosti ugovorenih radova, te za realizaciju Projekta opremanja objekta s medicinskom opremom i namještajem kao i za dogradnju dijela objekta tople veze -projekt kojim se uređuju prostori bolničke ljekarne i omogućuje komunikacija objekta Dječje klinike sa sadržajima glavnog medicinskog objekta (radiologija, laboratorij, Op trakt,…).

Useljavanje ovisi o novcima

Iako je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić u medijima ranije najavljivao useljenje i otvaranje Klinike za dječje bolesti do kraja ove godine, ono će ipak ovisiti o dinamici osiguranja dodatnih novčanih sredstava. Prema novim najavama iz SKB-a Mostar, ono bi se moglo očekivati nekad u prvoj polovici 2023. godine.

Podsjetimo, zbog poremećaja na tržištu i drastičnog povećanja cijena građevinskih radova porasli su i troškovi izgradnje dječje klinike na Bijelom brijegu. Pomoć za završetak radova zatražena je od Vlade Hercegovačko-neretvanske županije koja je na sjednici krajem prošlog mjeseca odlučila poduzeti sve potrebne radnje kako bi kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke FBiH osigurala dodatna sredstva. No sredstva za sada, još uvijek nisu osigurana.

Inače, Vlada HNŽ-a je za izgradnju i obnovu triju bolnica u našoj županiji već ranije u cijelosti na sebe preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM, od čega i 19,2 milijuna KM za izgradnju dječje klinike u Mostaru.

Dinamika radova

Novoj zgradi Klinike za sada je u potpunosti izgrađena konstrukcija objekta kao i formiranje svih unutarnjih prostora. U objektu su u potpunosti montirana i dizala te su izvedeni svi instalaterski glavni razvodi kao i glavni razvodi instalacija grijanja, hlađenja, ventilacije te razvodi instalacija vode i kanalizacije te hidrantske mreže. Također su urađeni i glavni razvodi plinskih instalacija. U potpunosti su izgrađene i opremljene strojarnice na ravnom krovu i jedna na etaži suterena. Napravljen je i priključak elektroenergetsko napajanja u trafostanici, te  dodatno napajanje s agregatskim generatorom.

Radovi u parteru djelomično su izvedeni a očekuje se i početak radova montaže unutarnje aluminijske bravarije, odnosno unutarnja vrata, pregradne ostakljene aluminijske stijenke nabavljena  je i sanitarna, te se kreće s ugradnjom ove opreme sa početkom montaže unutarnje aluminijske bravarije.

Dugo je bila prioritet

Izgradnja nove Klinike za dječje bolesti dugo je bila prioritet Sveučilišnoj klinici Mostar jer trenutačne prostorije već dugo nisu pružale mogućnosti za normalan rad. Podsjetimo, nedavno je zbog loših instalacija došlo do požara u jednoj od soba na odjelu Pedijatrije.

Njezina izgradnja trebala je početi još 2013. godine. I dok je menadžment bolnice imao pripremljenu svu dokumentaciju, a Skupština HNŽ-a odobrila zaduženje za ovaj projekt, sve je bilo stalo u Saudijskom fondu koji je trebao kreditirati cijelu ovu priču.

Krediti sa Saudijcima napokon je realiziran tek 2018. godine, a  mostarska bolnica njime je dobila 19,4 milijuna KM za izgradnju dječje klinike, no prvi radovi na objektu za najmlađe pacijente Hercegovine započeli su  2020. godine. Planirani rok izvođenja radova na, kako je tada rečeno, 17.524,942,56 KM vrijednom projektu trebao je trajati 16 mjeseci.

Bljesak/Novikonjic

Slični članci

Back to top button