HercegovinaNekategorisano

Mostar: 80 do 100 osoba u masovnoj grobnici na Kopu Vihovići?!

”Radimo prvu pretragu da vidimo hoćemo li pronaći te žrtve za koje imamo informacije da su tu, a ubijene u Mostaru 1993. godine. Dakle radi se o Mostarcima u najvećem broju slučajeva”, kazala je Fazlić.

Institut za nestale osobe u utorak ujutro započeo je pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru, pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH.

”Pretražujemo jezero na rudniku Vihovići, ronioci su već zaronili i čekamo izron”, rekla je za Bljesak.info Emza Fazlić glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Dodaje da su na terenu pored ronilačkog i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu.

”Ekshumacija još nije u toku. Imamo pouzdane informacije iz više izvora da se u ovom jezeru nalazi masovna grobnica od 80 do 100 osoba i dakle ono što radimo su predistražne radnje i provjere”, kazala je Fazlić, dodajući kako je teško i složeno pretražiti dno jezera.

”Radimo prvu pretragu da vidimo hoćemo li pronaći te žrtve za koje imamo informacije da su tu, a ubijene u Mostaru 1993. godine. Dakle radi se o Mostarcima u najvećem broju slučajeva”, kazala je Fazlić.

Sumnja se da je kop Vihovići jedna od lokacija gdje su pokopani pripadnici 4. korpusa Armije BiH, nestali 1993. godine.

Bljesak/Novikonjic

Slični članci

Back to top button