Politika

Nikšić danas razgovarao s Komšićem, tema postizborne koalicije

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas je u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine posjetio lidera DF-a Željka Komšića gdje su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji.

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba. Tema razgovora je široko postavljena na aktuelnu političku situaciju, ali je jasno da se vjerovatno najviše razgovaralo o postizbornim preslagivanjima i formiranju vlasti.

Demokratska fronta (DF) je u ovom trenutku itekako poželjan partner u oba politička bloka. Ta stranka je u godinama iza nas djelovala kao partner SDA u državnoj vlasti, a njen izuzetno dobar rezultat na izborima iza nas učinili su ih još poželjnijim.

I iako su pojedini predstavnici Trojke (SDP, NiP i NS) ranije govorili kako je DF dobrodošao u političku grupaciju okupljenu oko Trojke, naglašavali su da im ta stranka ipak nije neophodna i da većinu za vlast na federalnom i državnom nivou mogu formirati i bez njih. Međutim, svjesni su da bi s DF-om ta priča bila mnogo komotnija.

Tako je nedavno i čelnik SBiH Semir Efendić poručio kako bi sa DF-om taj politički blok, koji se trenutno naziva Osmorka, bio mnogo čvršći. U tom kontekstu treba posmatrati i današnju Nikšićevu posjetu Komšiću.

Međutim, ono što do sada znamo i što su čelnici DF-a javno izjavljivali jeste da DF nije blizu pristupanja Osmorci, bez obzira što su neki postupanje zeničkog DF-a i prilaska novoj vlasti protumačili na taj način.

Zaključaka na današnjem sastanku nije bilo, a narednih dvadesetak dana bit će poznat i rasplet svih pregovora koji se vode.

Treba istaći da je za sutra zakazana i sjednica Predsjedništva DF-a, kada bi trebalo biti poznato više informacija o stavu te stranke u procesu sklapanja vlasti.

Klix/Novikonjic

Slični članci

Back to top button