Novi Konjic

Otkazana sjednica Predstavničkog doma: Zastupnici iz RS bojkotuju rad

Zbog nedolaska zastupnika iz RS, otkazana je redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Donosimo imena novog Uredničkog vijeća RTV Konjic

Enisa Karkelja, Sanja Korić, Edin Mulić, Abdulah Džumhur i Janja Petrović imenovani su u sastav Uredničkog vijeća RTV d.o.o. Konjic na mandat od dvije godine, odlučilo je OV Konjic na nedavno održanoj 9. sjednici.

Vijećnik SDP, Ibro Hero izrazio je očekivanja da će ovaj sastav Uredničkog vijeća, iako nije plaćen njihov rad, uozbiljiti svoj rad.

„Imamo jedan stalni zastoj i jednu usporenu dinamiku zadnjih 30 godina po pitanju Radio Konjica. Upravo Uredničko vijeće treba da to premosti i da da jednu svježinu, jedan novi modus kako izaći iz te letargije koja je očito prisutna shodno slušanosti Radio Konjica. Kao primjer toga, uđite u bilo koji ugostoteljski objekat nigdje nećete imati priliku da čujete reemitovanje ili emitovanje Radio Konjica.“- kazao je između ostalog Hero.

Načela rada, prava, obaveze i dužnosti uredničkog vijeća regulisani su Pravilom 77/215 o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga („Službene novine BiH“, broj: 3/16), koji kaže u članu 29. (Uredničko vijeće):

„Javna radio stanica će imati uredničko vijeće koje će odražavati etnički, kulturološki i religijski sastav stanovništva kojem javna radio stanica nudi usluge, a koje će imenovati osnivač javne radio stanice. Uredničko vijeće će se sastojati od 4 do 7 članova, izabranih kako bi se osiguralo da se predstavlja zajednica kojoj se služi, uključujući društvene, kulturne, obrazovne i vjerske organizacije, te će uključivati barem jednog lokalnog prosvjetnog radnika. Uredničko vijeće će savjetovati javnu radio stanicu po pitanjima programskih sadržaja i programske šeme, kako bi se osigurao rad javne radio stanice u skladu sa pravilima Agencije i drugim propisima relevantnim za oblast emitovanja. Izabrani vršilac javne dužnosti ne može biti član uredničkog vijeća. Jedno uredničko vijeće može biti nadležno i za javnu radio stanicu i za javnu televizijsku stanicu u isto vrijeme samo ukoliko se radi o jednom pravnom licu. Jedna osoba može biti član uredničkog vijeća samo jedne javne radio i televizijske stanice.“

ANK-NOVIKONJIC.BA

Mali fudbal, 23. Memorijalni turnir „Podorašac 2021“

Slijedi četvrt finale

OV KONJIC - LUKOMIR: Masleša Narsid dobio u zakup 5 godina Luku mira

Na pet godina poslovni prostor vlasništvo Općine Konjic u selu Lukomir - Centar „Luka mira“ dodjelilo je OV Konjica uz mjesečni zakup od 165,00 KM, Masleša Narsidu, saznaje portal novikonjic.ba.

UVODI SE RED: OV Konjic odlučilo da se formira Sportski savez općine Konjic

Na posljednjoj 9. sjednici Općinskog vijeća Konjic doneseno je rješenje o imenovanju radne grupe koja će kontaktirati sve sportske kolektive sa područja općine Konjic u svrhi doborovoljnog udruživanja u budući Sportski savez općine Konjic.

Mještani Jasenice ulovili provalnika

Izlaskom na mjesto provale patrola policije je utvrdila da su mještani uhvatili počinitelja navedenog kaznenog djela a radi se o osobi M.M.(1980), državljaninu Srbije.

ČELEBIĆI: Konjičanin motociklista smrtno stradao

Smrtno je stradao motociklist u noći s ponedjeljka na utorak na magistralnom putu M-17 u Konjicu.


Naime, kako novikonjic.ba saznaje iz MUP-a HNK-a u 22.05, na magistralnom putu M-17 između mjesta Čelebići i Orahovica motociklist T.A. (1983.) iz Čelebića sletio je s ceste.

''Motociklist je zadobio teže povrede, na putu u SKB Mostar je preminuo u vozilu hitne pomoći'', rečeno nam je iz MUP-a.  

Slika može predstavljati 1 osoba

ANK-NOVIKONJIC.BA

SUSJEDI OD PETKA UVODI NOVE MJERE I ZA ULAZAK STRANACA

Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom COVID certifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mjere u borbi protiv korona virusa.

USTANAK 27. jula 1941. historijski je datum za Bosnu i Hercegovinu

Toga dana prije 80 godina, narod Bosne i Hercegovine, pod rukovodstvom Tita i KPJ, ustao je u odbranu zemlje i slobode, te se na kraju 2. svjetskog rata svrstao na stranu sila pobjednica.

 Šta je prethodilo narodnom ustanku ? Prethodile su duge, brižljive i temeljite pripreme i procjene.

Hitler i nacistička Njemačka 1.9. 1939.napadaju Poljsku, zatim okupiraju Nizozemsku i Dansku, a u Pariz njemačke trupe ulaze 14.6.1940. U martovskom ratu, poražena je vojska Kraljevine Jugoslavije, Vlada kapitulira, 25.3.1941. pristupa Trojnom paktu, a kralj napušta zemlju.

22.6. 1940. Njemačka napada svoga dotadašnjeg saveznika SSSR. U takvoj situaciji, Politbiro CKSKJ 4.7. donosi historijsku odluku da jugoslovenske narode pozove na partizanski oružani otpor silama Osovine. Gerilske trupe su formirane i prije formalnog poziva, a ustanici su 27.7. zauzeli Drvar i Grahovo i neka okolna mjesta, što se uzima kao Dan ustanka naroda i narodnosti BiH.

Hitler je diktatorskom i autokratskom vlašću i idealima nacionalsocijalizma.dobio podršku svoga naroda, tj. zbog širenja njemačkog nacionalizma, antisemitizma, antikapitalizma i antikomunizma.

Hitler je želio uspostaviti Novi svjetski poredak s njemačkom prevlašću u Europi. Da bi postigao svoj cilj, vanjsku politiku usmjerio je na širenje životnoga prostora Arijevaca,

U tako nepovoljnoj situaciji, komunisti organizuju i predvode NOP, prave široki Narodno oslobodilački antifašistički front. Partizani su protiv sebe, osim Nijemaca, Italijana, Mađara, Rumuna, Bugara i dr., protivnike imali u svim tadašnjim dijelovima zemlje, (ustaše, četnici, ljotićevci, nedićevci, Bijela garda, Balisti i dr.). Međutim, lični primjer komunista, iskustvo, disciplina, vizionarstvo vođa, dobra organizacija, omogućili su da na kraju rata budemo na strani sila pobjednica, što je dalje imalo izuzetno pozitivne efekte u obnovi i razvoju zemlje.

Ovaj dan na području općine Konjic, obilježavao se do 1990.godine kada su organizovani veliki narodni skupovi na Ivan sedlu, u Blazinama i u Odžacima-Povajdo.

Mirsad Čukle / ANK-Novikonjic.ba

 

Kupanje u burkiniju je dopušteno u Sarajevu i Konjicu, ali ne i na Panonskim jezerima u Tuzli

Na nekim kompleksima bazena, ali i na Panonskim jezerima u Tuzli zabranjeno je kupanje u burkiniju, kombinaciji više odjevnih predmeta poput marame, tajica i tunike, koji muslimanskim vjernicama zamjenjuje klasični kupaći kostim.

Stranica 1 od 1048