Novi Konjic

Službama za zapošljavanje dostavljeni spiskovi nezaposlenih koji imaju pravo na po 100 KM pomoći

Federalni zavod za zapošljavanje kantonalnim službama za zapošljavanje dostavio je finalne liste nezaposlenih osoba koje imaju pravo na po 100 KM jednokratne novčane pomoći, a prema dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu Vlade Federacije BiH, potvrđeno nam je u Uredu za informiranje Vlade FBiH.

Igman poražen od Veleža golom pred kraj meča

U prvoj utakmici 13.kola Premijer lige BiH koja je odigrana u Doboju kod Kaknja ekipa Igmana poražena je od Veleža rezultatom 0:1 u zaista skromnoj utakmici.


U prvom poluvremenu blijedo izdanje i jedne i druge ekipe bez prave prilike za gol, malo su pokazali igrači obje ekipe, Igman je imao jedan šut u okvir gola,dok Velež nije imao niti jedan,tako da se je prvo poluvrijeme bilo za zaborav.

Igman je bio mnogo bolji u drugom poluvremenu, najbolju šansu je imao Mirsad Ramić. U 83.minuti Bešagić iz Igmana je dobio drugi žuti karton, odnosno crveni, tako da su Konjičani do kraja utakmice igrali sa igračem manje.

Samo tri minute kasnije nakon sjajnog ubačaja Vehabovića odličan skok Zajmovića koji glavom pogađa mrežu Ćemana i postiže svoj četvrti gol u sezoni, a na kraju se pokazalo i pobjedonosni za Velež.

Igmanu je ovo sedmi poraz u prvenstvu, Veležu treća pobjeda. Rođeni su do pobjede došli praktično iz samo jednog šuta u okvir gola, dok su Konjičani po igri zaslužili barem jedan bod u današnjem komšijskom duelu.

IGMAN - VELEŽ 0:1 (/Zajmović 86')

IGMAN: Ćeman, Duraković, Bešagić, Velić, Drljević, Hebibović, Bodul, Alagić, Mahmić, Jakupović, Ramić.

VELEŽ: Bogdanović, Zvonić, Zeljković, Pršeš, Pantelić, Hasanović, Halilović, Kvakić, Zajmović, Dejanović, Džanković.


Enver Nimanović/Novikonjic.ba

Konjic: Večeras promocija romana „Vodeničar", autora Saida Štete, književnika i novinara

BOSANSKA SOBA PUNA LIJEPIH RIJEČI

U okviru manifestacije DANI KNJIGE, KONJIC 2022., u petak, 7. oktobra 2022. godine, sa početkom u 18.00 sati, u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic, bit će upriličena promocija romana „Vodeničar, čiji je autor Said Šteta, književnik i novinar.


Pored autora, o romanu će govoriti uvodničar i promotor, književnica, Biljana Handžo i profesorica i promotor Jasmina Husić, profesorica.

Za muzički dio zadužena su djeca Osnovne muzičke škole “Rezonanca”: Ajša Alibegović i Rijad Kadić-violina, te Nedim Prevljak i Memić Ahmed-gitara.

Roman prikazuje život glavnog junaka, bez imena, opisanog njegovim poslom vodeničara, od djetinjstva pa do smrti.

Prikazano je njegovo emotivno i duhovno sazrijevanja, podrazumijevajući uobičajene stvari iz ljudskog života koje manje-više svi prolazimo.

Vrlo realistično, u čemu se može pronaći svako ko je ikad razmišljao o sebi i trudio se da spozna više o samome sebi i svijetu koji ga okružuje.

Autor započinje roman „Vodeničar“ riječima: „Vrijeme i vodu nećeš sačuvati među prstima. Pusti da teče! Samo niti kap vremena niti kap vode ne troši uzalud. Ne propinji se previše u visine, jer možeš dodirnuti zvijezdu i posjeći dlanove na njene krake oštre od čežnje. Kao da su od stakla, još dodira žele. Zapamti! Sreću prati bol kao što ružu prati trn. Zato čekaj! Strpljivo čekaj da ti u krilo padne mehka. Kao jagodice čiji se dodir čeka cijelu vječnost. Eto, zato je lijepo čekati“!

Said Šteta, rođen 1963.godine u selu Gorica, općina Konjic.

Poeziju piše od svoje rane mladosti, da bi nešto kasnije okušao se u prozi.

Autor je više puta nagrađivan i to:

Specijalno priznanje NIP “Naša riječ” Zenica, 2015.godine za najemotivniju priču “Tragom čaja od papaje” ,

prva nagrada NIP “Naša riječ” Zenica, 2017. godine za novinsku priču “Ćumurokradica”,

prva nagrada na konkursu Rijaseta IZ BiH, za priču “Svjetlo” 2018.godine,

druga nagrada NIP “Naša riječ” Zenica, 2017. godine za novinsku priču “Muha”,

treću nagradu, “Bronzano Planjaxovo pero”, 2021. godine za priču za djecu i omladinu “Trokolica” ,

“prva nagrada na konkursu NVO “Glas za Bosnu” iz Ciriha (Švicarska), 2021.godine za priču “Jorgan” i

2022. godine druga nagrada na Festivalu kratke književne forme, Zaton, Crna Gora .

Zastupljen je u šest zbornika poezije i dva zbornika priča “Musa Ćazim Ćatić”, te zbornik poezije svoga zavičaja “Slovo Neretvice” i tri zbornika “Riječi Unom teku” u Bihaću, kao i zborniku priča “Planjaxovo pero” sa osvojenim bronzanim perom.

U regionu je zastupljen u zborniku “Garavi sokak” Inđija, Vojvodina, i “zbornik “Mesopotamija” Beograd, Srbija.

Pored književnosti, aktivan je novinar i stalni saradnik i dopisnik portala “http://xn--bonjaci-rqb.net/” u New Yorku, “Novikonjic.ba” u Konjicu, “Akos.ba” Sarajevo, te saradnik novina “Naša riječ” Zenica, novina “Preporod”, ali i nekoliko portala u Bosni i Hercegovini i regionu.

Član je Udruženja BH novinari, kao i Međunarodne asocijacije novinara.

Do sada objavljena djela: Zbirka poezije “Ni šetač više nisam ulicom”. 1995.godine; Knjiga “Batonove priče”. 2017. godine (štampana u tri izdanja od čega jedno audio za slijepa lica); Knjiga priča, kolumni i reportaža, “Tragom čaja od papaje” 2017.godine i Roman, “Vodeničar”, 2022.godine.

Ulaz je slobodan!


 Novikonjic.ba

Suđenje Sarajliću i drugima: Pušten originalni snimak na osnovu kojeg je montiran Efendićev video

U Općinskom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres u suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi.

Padaju cijene hrane na svjetskom tržištu

Indeks cijena hrane u svijetu opao je u septembru, šesti mjesec zaredom, navodi se u izvještaju koji je danas objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO Indeks cijena hrane u septembru prosječno je u prosjeku bio 136,3 poena, što je za 1,1 posto manje nego u kolovozu, dok je godinu dana ranije ostalo 5,5 posto više od njegove vrijednosti.

Hrvatski sabor: U dnevnom redu prijedlog da se Komšića proglasi nepoželjnim

Hrvatski sabor u petak je u svoj dnevni red uvrstio i zaključak Kluba Mosta kojim bi se hrvatsku Vladu obavezalo da Željka Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Hrvatskoj.

SEBIJA IZETBEGOVIĆ I BENJAMINA KARIĆ OSIGURALE MANDAT: OVO BI MOGAO BITI NOVI SASTAV SKUPŠTINE KS

Prema ovim podacima, tijesna je borba za prvo mjesto. Trenutno vodi Narod i pravda sa ukupno 32.745 glasova (18.71%), a na drugom mjestu je SDA sa samo 206 glasova manje – 32.539 (18,59).

Dok pojedini mediji tvrde da bi gorivo moglo ići na 4 KM, ovo su današnje cijene na pumpama u BiH

Građani u Bosne i Hercegovine, po svemu sudeći, na finansijskom planu mogu očekivati novi udar na džepove.

Najava, 3. kolo Premijer lige BiH za rukometašice: Krivaja protiv Mire, Jedinstvo dočekuje Izviđač

U subotu 8. oktobra igraju se četiri utakmice 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, dok se utakmica Zrinjski-Borac igra u srijedu 12. oktobra.

Kritike iz CIK-a na Schmidtove izmjene Izbornog zakona, uputstvo o popuni Doma naroda FBiH više ne važi

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine iznijeli su kritike nakon izmjena Izbornog zakona BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Stranica 1 od 2040