Načelnik Jablanice podržava zahtjeve za tunel Crnaja: To nije blokada već izraz zabrinutosti

Tunel Crnaja spaja primarni i sekundarni centar jablaničke općine, Jablanicu i Ostrožac, kaže novi načelnik Damir Šabanović koji podržava negodovanje privrednika nakon najave Cesta FBiH da krene u rekonstrukciju objekta.


"Oni su najavili tu blokadu i tražit će dozvolu od Ministarstva unutrašnjih poslova. Blokade neće biti ako MUP to ne dozvoli. To nije blokada već izraz zabrinutosti jer ne znamo kako će sve to izgledati", kaže za Klix.ba načelnik dan prije početka radova koji su zabrinuli jablaničku lokalnu zajednicu, ali i sve one koji se redovno voze magistralni putem M-17 između Sarajeva i Mostara.

Privrednici imaju punu podršku političkih struktura, dodaje on, takav je i stav bio bivšeg Općinskog vijeća kad se počelo pričati o rekonstrukciji tunela.

"Problem je da ovo kreće sutra, a ni na jedno pitanje koje smo postavili Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija", kaže on navodeći kako je Udruženje poslodavaca FBiH davno kazalo da ne treba počinjati radove dok se obezbijedi alternativni pravac.

U ovom trenutku ne postoji nikakva alternativa već je predviđeno naizmjenično održavanje saobraćaja. Mjerenja koja su prezentirana lokalnim vlastima kažu da se očekuju čekanja do osam minuta.

Rekonstrukcija tunela najavljivala se već godinama, a investitor je pak uslovljen da kreditna sredstva mora iskoristiti do 31. decembra 2021. godine. Rok za izvođenje radova je 18 mjeseci, što već sad stvara nedoumice o dinamici radova.

Najave su da će se naizmjenično saobraćati od pet do 24 sata, a načelnik kaže kako zadržavanja od predviđenih osam minuta i ne bi bila problem, sve ostalo je teško prihvatljivo, posebno zabrane saobraćaja za neke kategorije vozila.


 Klix.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)