Printaj ovu stranu

U utorak 12.januara koncert u NU Konjic: Večeri duhovne muzike

Kino sala NU Konjic-KAMERNA SCENA/Utorak/ 12. Januar 2021. u 19:00

NAPOMENA: Koncert će se održati u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama

Uživajte uz "Sejfullah", Latifa Moćevića i Halida Hajdukovića i specijalnu gošću Almu Ferović Fazlić.

Latif Moćević - pjevač (bas) i kompozitor koji svoj rad bazira na umjetničkom konceptu „Muzika o lijepom“ koji podrazumjeva rad u više različitih žanrova (pop muzika, operetic pop, tradicionalna muzika, muzika za djecu, duhovna muzika i klasična muzika). Muzičko obrazovanje sticao je u Osnovnoj muzičkoj školi „Novo Sarajevo“, Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo, te na odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije u Sarajevu. Ambasador je organizacije „Hope And Homes For Children“ – svjetske organizacije za brigu o djeci bez roditeljskog staranja. Iza sebe ima pet autorskih ostvarenja: album duhovne muzike "Dah ljubavi" (2008.), višežanrovske albume "Skice za pjesmu o tebi" (2016.) i "Melodija" (2018.) te albume pjesama za djecu "Hvala mama" (2017.) i "Latif i Mravko Travko" (2018.). Dobitnik je više nagrada za interpretaciju umjetničke i popularne muzike u BiH i inostranstvu. Vrhunac dosadašnjeg umjetničkog rada jesu koncerti "Melodija" u Narodnom pozorištu Sarajevo (2018.) i "Latif i Mravko Travko" u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu. Koncertira širom Bosne i Hercegovine i svijeta (Hrvatska, Srbija, Austrija, Njemačka, Italija, Turska, Egipat, Belgija, Norveška, Danska, SAD, Švicarska i td.). Predstavljao je BiH na nekoliko svjetskih festivala

Alma Ferović Fazlić - Diplomirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, magistrirala na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar (pjevanje/gluma/ples) nakon čega profesionalno usvršavanje nastavlja na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu i privatno u klasi profesorice Mary King. Indijsko «classical i light» pjevanje usavršava u klasi renomirane indijske umjetnice iz UK Swati Natekar. Počasni odbor Kraljevske muzičke akademije u Londonu dodjeljuje joj počasno zvanje Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) kao jedinom bh. studentu a ujedno i dobitniku ovog počasnog zvanja koje se dodjeljuje bivšim alumnijima ove akademije, koji su dali značajan doprinos muzičkoj profesiji uopće. Ovom nagradom i zvanjem internacionalno je priznat rad i doprinos Alme Ferović Fazlić na polju muzičkog teatra, a posebno na pokretanju ove oblasti u Bosni i Hercegovini. Internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom Royal Festival Hall sa Orkestrom Londonske filharmonije. Tokom školovanja u Sarajevu, kao članica i solista hora Gaudeamus, predstavljala je BiH u više od dvanaest zemalja Evrope, a nastupala je i sa orkestrom Sarajevske filharmonije.

Halid Hajduković - producent, multiinstrumentalista i kompozitor. Muzičko obrazovanje stekao u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo. Kroz dosadašnji rad Halid se profilira kao jedan od mladih producenata koji će nositi nasljedstvo dobre muzike kroz svoje interpretacije i produkciju. Autor je desetine aranžmana popularne, duhovne i muzike za djecu a kao kompozitor ističe se instrumentalnim kompozicijama i muzikom za film. Sarađivao je sa nekim od najznačjnijih imena mlade generacije bh. umjetnika a sa Latifom sarađuje još od vremena ansambla "Dah ljubavi". Autor je aranžmana većine kompozicija Latifa Moćevića. Večeras nam govori čarobnim zvukom klavira.

Hor ilahija i kasida “Sejfullah” je formiran devedesetih godina u Konjicu, kao prvi hor koji je njegovao duhovnu muziku islama.S radom prestaje početkom agresije, da bi se na inicijativu starijih članova ponovno okupio 1993.godine.Ime hora se vezuje i za „Sejfullaha ef. Prohu“, istaknutog konjičkog alima iz 19 vijeka. „Sejfullah“ je postao značajan faktor kulturnih dešavanja u gradu, primarno orjentiran na njegovanje duhovne muzike Islama. U proteklom periodu urađen je niz značajnih projekata. među kojima se izdvaja snimanje CD-a i spota za ilahiju “All- Mualim“ ,u saradnji sa ženskim vokalnim ansamblom “Rezonanca“. Drugi album Hor objavljuje u formatu CD-a, na kome je zastupljen repertaor za cjelovečernje koncerte, snimljen tokom boravka na „Balkan trafik“ festivalu u Briselu 2010.godine, i to pod nazivom „Live in Bruxelles“. Izuzetno značajan uspjeh „Sejfullah“ postiže sa ekrenizacijom numera: “Jahač hrabrosti”, „Sumejje“ i videom na temu teksta „Kad srce salavat donese“.


Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)