Sport u Konjicu u 2020.godini

Protekla 2020.godina bila je najvećim dijelom u znaku pandemije koronavirusa, a ona se odrazila i na sport. Skoro pet mjeseci sport je bio u potpunosti zamrznut.


Zbog pandemije su skoro sva takmičenja privremeno, a neka i trajno obustavljena, a dva velika takmičenja nisu mogla biti održana u 2020. - Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo u nogometu.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti centralni sportski događaj u svijetu, no zbog koronavirusa one su prebačene za 2021. No, za sada još uvijek nije sigurno i da će se održati jer situacija još uvijek nije pod kontrolom a s obzirom da se radi o događaju u kojem učestvuju ljudi sa svih krajeva svijeta Japanci će morati uložiti mnogo truda u organizaciju.

Za sada su u Olimpijskom komitetu Japana optimisti, ali sa velikom dozom opreza pričaju o takmičenju. Ipak, ne bi bilo nerealno da prvi put u historiji imamo Zimske i Ljetne olimpijske igre u istoj godini ukoliko se takmičenje u Tokiju pomjeri za 2022. godinu.

Pored Olimpijskih igara trebalo je biti održano i Evropsko prvenstvo u nogometu i to u 12 zemalja, no na kraju je pomjereno za 2021. a sigurno je da će broj domaćina biti znatno smanjen. Najvjerovatnije je da će samo jedna zemlja organizovati Euro.

Nogometna prvenstva širom svijeta su bila prekinuta. Većina je nastavljena i to po strogim korona-pravilima.Liverpool je nakon nastavka sezone postao prvak Engleske prvi put nakon 30 godina. Real Madrid je postao prvak Španije, Juventus Italije, a Bayern je tituli prvaka Njemačke dodao i titulu pobjednika Lige prvaka. Evropsku ligu je osvojila Sevilla. Prvak BiH je Sarajevo.

Pandemija koronavirusa kao i na cijeli svijet odrazila se i na sportske kolektive i sportiste iz Konjica. Lige u većini sportova su prekinute, a odgođeni su ili prekinuti i svi ostali sportski događaji koji su se trebali održati u BiH u prvoj polovini 2020.godine.

Najvrijedniji rezultat u 2020.godini ostvario je Adnan Alagić koji je u Sloveniji u Brežicama na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu i fitnesu za 2020.godinu postigao sjajne rezultate osvojivši dvije titule viceprvaka svijeta u bodybuildngu i fitnesu, a aktuelni je prvak Evrope u prirodnom budybuildngu. Od Olimpijskog komiteta BiH Adnan je dobio priznanje “Vrhunski sportski rezultat u 2020.godini”.

 

 

Izuzetne rezultate u protekloj godini osvario je jedan od najmlađih sportskih kolektiva u Konjicu Atletski klub Pace koji je na državnim prvenstvima osvojio čak tri zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Zlatnu medalju na seniorskom državnom prvenstvu osvojila je Adela Čomor u trci na 3.000 metara stipl, Emina Kavazović je na državnom prvenstvu za mlađe juniorke osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju u trci na 3.000 metara, a zlato je osvojila i u konkurenciji juniorki u trci na 3.000 metara. Adela Čomor je osvojila srebrne medalje u trkama na 10.000 m, 1.500 m, 3.000 m. Bronzanu medalju osvojio je Adem Hebibović na državnom prvenstvu za cicibane u trci na 60 metara. Najbolji sportista BiH Amel Tuka svečano je otvorio obnovljenu atletsku stazu na stadionu u Konjicu.

Klub dizača tegova Neretva Konjic na državnom prvenstvu osvojio je dvije titule državnog prvaka, Nermin Zečić u kategoriji 81kg i Adis Karkelja u kategoriji 96 kg.

Klub borilačkih sportova Balkan Konjic osvojio je četiri zlatne medalje na državnom prvenstvu u Low kicku i Kick lightu. Seniorka Edina Halilović prvo mjesto i zlato u kategoriji -50 kg, junior Harun Sinanović zlato u kategoriji +91kg, kadetkinja Edita Ždrale osvojila dvije zlatne medalje u dvije navedene kategorije.

Šahovski klub Igman Konjic je bio treći na prvenstvu Federacije BiH, Mumaer Mrndžić je pobjedio na turniru Goražde 2020 i deveti put je pobjedio na prvenstvu ŠK Igman.

FK Igman Konjic je u prvenstvu Prve Federalne lige u sezoni 2019/2020 nakon 16 odigranih kola bio na osmom mjestu, a zbog pandemije Covida 19 prvenstvo je prekinuto i nije nastavljeno. Nakon prvog dijela sezone 2020/2021 u Prvoj ligi FBiH FK Igman se nalazi na 13 mjestu na tabeli , a nakon 15 odigranih kola ima 3 pobjede, 5 remija i 7 poraza uz gol razliku od 15 datih i 18 primljenih golova sa14 osvojenih bodova.

FK Klis iz Buturović Polja je u 2020.godini napravio izvanredan rezultat plasiravši se u četvrtfinale kupa BiH i tako ponovio uspjeh od prije dvije godine. Prvenstvo u Drugoj ligi jug gdje nastupa Klis za sezonu 2019/2020 prekinuto je, a nakon prvog dijela sezone 2020/2021 Klis se nalazi na trećem mjestu na tabeli sa 23 boda uz 7 pobjeda, dva remija i tri poraza, sa gol razlikom od 24:13.

Ženski košarkaški klub Konjic takmiči se u elitnom rangu takmičenja Ligi BiH za košarkašice. Sezona 2019/2020 je prekinuta odlukom KS BiH, a nakon prvog dijela sezone 2020/2021 ekipa ŽKK Konjic plasirana je u donjem dijelu tabele. Nakon 12 odigranih utakmica ima jednu pobjedu i 11 poraza.

Košarkaški klub Konjic takmiči se u A1 ligi, a i u ovoj ligi prvenstvo iz prošle sezone je prekinuto nakon 19 odigranih kola. Nakon prvog dijela sezone 2020/2021 u A1 ligi grupa jug KK Konjic nakon šest odigranih utakmica ima skor od tri pobjede i tri poraza.

Klub borilačkih sportova Balkan Konjic je u protekloj godini imao dobre rezultate. Na državnom prvenstvu u kick boxingu članovi KBS Balkan osvojili su četiri zlatne medalje i to o low kicku i kick lightu. Seniorka Edina Halilović u kategoriji -50 kg osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju, Harun Sinanović u juniorskoj konkurenciji u superteškoj kategoriji +91 kg zlatnu medalju, kadetkinja Edita Ždrale osvojila je dvije zlatne medalje u dvije navedene kategorije.

Karate klub Bošnjak po tradiciji bio je veoma uspješan. Na prvenstvu Federacije BiH za kadete i juniore Omar Halilović je u kadetskoj konkurenciji +70 kg osvojio prvo mjesto, kadetkinja Sara Križanović je u kategoriji -54 kg osvojila drugo mjesto, juniorka Elvedina Halilović je u kategoriji +59 kg osvojila treće mjesto. Elvedina Halilović i Omar Halilović uspješno su nastupali na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Najmlađi sportski kolektiv u Konjicu Futsal klub Konjic odmah po osnivanju uključio se u takmičenje u Prvoj futsal ligi FBiH. Nakon odigranog prvog dijela sezone Konjic se nalazi na sedmom mjestu sa četiri osvojena boda, a u šest odigranih utakmica ima jednu pobjedu, jedan remi i četiri poraza. S obzirom da se radi o debitantu u ligi, a da su svi u klubu veoma ambiciozno ušli u ovaj projekat nema sumnje da će dobri rezultati doći ubrzo.

U Konjicu se odigrana i dva turnira u malom nogometu. Na turniru “Tri kornera penal” u organizaciji Univezalnae škola sporta Bambino pobjedila ja ekipa TR Salihović, a na memorijalnom turniru u Podorašac 2020 ekipa Boloban D.O.O.


Enver Nimanović

ocijeni
(1 glas)