Printaj ovu stranu

Novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” dostupan online u cijeloj BiH

Novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar za najbolji strani film, dostupan je za gledanje u cijeloj BiH na online platformi kina Meeting Poin: ondemand.kinomeetingpoint.ba. Na stranici ondemand.kinomeetingpoint.ba potrebno je izvršiti registraciju – popuniti tražene podatke, i nakon prvog pokretanja filma, film ostaje dostupnim za gledanje sljedećih 48 sati.

Film Jasmile Žbanić je na ondemand.kinomeetingpoint.ba dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini i zemljama regije: Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. 

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?   

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić.

NAGRADE: Film je osvojio nagradu za najbolji film, za režiju i za glavnu glumicu (Jasna Đuričić) na London Film Weeku; glavnu nagradu Atlas za najbolji film na 21. Arras film festivalu u Parizu, nagrade za najbolji film i najbolju glumicu (Jasna Đuričić) na El Gouna festivalu u Egiptu te nagradu za najbolji strani film na filmskom festivalu u Antaliji (Turska). Svjetsku premijeru je imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu.

IZ KRITIKA: “Suštinski važno umjetničko djelo” – Variety; “Glumica Jasna Đuričić  je očaravajuća u glavnoj ulozi” – Hollywood Reporter; “Znalački osmišljena priča Jasmile Žbanić ispričana je jednostavno i direktno” – Hollywood Reporter; “Nemate vremena udahnuti zrak dok gledate moćni film Jasmile Žbanić” – Cineuropa; “Quo Vadis Aida? film koji doživljavate kao srčani udar” – Cineuropa; “Jasna Đuričić, fantastična” – Cineuropa; “Energija i strast svježeg, novog, direktnog pogleda Jasmile Žbanić na konflikt izbija iz svakog kadra” – Screen Daily; “Nadahnuti izbor srbijanske glumice Jasne Duričić za lik Aide” – Screen Daily.

“Quo Vadis, Aida?” (2020., 103 min.) je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Austrije, Rumunije, Holandije, Njemačke, Poljske, Francuske, Norveške i Turske.

Ondemand.kinomeetingpoint.ba je VOD (video on demand) platforma zahvaljujući kojoj u kućnoj atmosferi imate priliku gledati filmove iz domaće, regionalne i svjetske produkcije.


 Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)