Udruženje privrednika Jablanica: Nema rekonstrukcije Crnaje pod ovim uslovima

Udruženje privrednika Jablanica na redovnom sastanku članova udruženja, a vezano za početak radova na rekonstrukciji tunela Crnaja u općini Jablanica, traži i zahtjeva od svih nivoa vlasti, FBIH, HNK, te nižih nivoa vlasti prvenstveno općine Jablanica, da se aktivno uključe u sprečavanje početka radova na postojećem tunelu dok se ne iznađe altenativno rješenje.

U jeku pandemije kad su svi napori usmjereni za očuvanje postojećih privrednih subjekata   i radnih mjesta, Vlada Federacije BiH kreće sa , kako oni nazivaju “kapitalnim ulaganjem u rekonstrukciju postojećeg tunela Crnaja”, a da pri tome nisu uzeli u razmatranje i onako propalu privredu općine Jablanica, a i privredu odnosno žilu kucavicu, poveznicu između Bosne i Hercegovine.

Nakon brojnih najava i odgađanja, započinje rekonstrukcija tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Konjic – Jablanica. Nadležni građane pozivaju na strpljenje i tvrde, neće se ponoviti scenarij iz tunela Vranduk, a sva struka je skeptična – tvrde rekonstrukcija u ovom trenutku je nepotrebna avantura.

Ukupno 550 metara dug tunel Crnaja jedan je od najlošijih u BiH. Loša rasvjeta, mnogo vode i rupa svakodnevna su slika. Rekonstrukcija tunela Crnaja planirano je da traje 18 mjeseci ili do kraja maja naredne godine. Ovo je jedan od najprometnijih putnih pravaca u zemlji i očekuju se velike gužve. Vlada je zadužila izvođača da dinamiku izvođenja radova prilagodi gustini prometa. Kako neslužbeno doznajemo, radovi započinju za desetak dana. Promet će se po danu odvijati naizmjenično, a tokom noći tunel će biti zatvoren, kada se vrši transport većine roba.

“Alternativni pravci na kojima se može odvijati promet su: M-16.2. Bugojno – Jablanica; M-16.4. Bugojno – NevićPolje; M5 Kaonik – Lašva M18 i M18.1 Sarajevo – Foča; M-20 Foča – Trebinje; M-17 Sarajevo – Jablanica”, što za samu privredu iziskuje dodatne troškove transporta. To znači da će se npr. od Sarajeva do Mostara putovati satima. Ili dugotrajno čekati u kolonama kod tunela Crnaja. Struka je skeptična prema obećanjima nadležnih. ”Problem je tamo podzemnih voda, specifičan je hidrogeološki položaj i sastav terena. Radi se o dolini rijeke Neretve, o vrlo složenim uslovima za realizaciju bilo kakvog projekta. Sve je to trebalo imati na umu kada se donijela odluka da se krene s ovim poslom”, tvrde svi stručnjaci. Građani se još sjećaju dugotrajnog višemjesečnog čekanja i gužvi kod tunela Vranduk. Da imamo autoput, ili izgrađen alternativni pravac na ovoj dionici puta, radovi na magistralnim putevima ne bi uzrokovali kolaps i velike štete.

“Da se vodilo o svemu ovome računa, mi smo već davno prema moru trebali da imamo autoput, bez ikakvih problema od Daytona naovamo. Podsjetit ćemo Vas, da od rekonstrukcije tunela se već jednom odustalo, nakon rekonstrukcije tunela Vranduk. Ideja je ponovo zaživjela, iz financijskih razloga. Prema ugovoru, rekonstrukcija će koštati 12,8 miliona maraka.

S tim u vezi od Vas zahtjevamo hitno da reagujetete da svako u okviru svojih nadležnosti izvršite pritisak i naredbu da se ponište ili odgode radovi na rekonstrukciji, ili u suprotnom Udruženje privrednika Jablanica, u suradnji sa drugim udruženjima će pokrenuti kolektivnu odgovornost u skladu sa važećim zakonskim i drugim podzakonskim propisima, protiv odgovornih pokrenuti kolektivnu tužbu za zaštitu svojih prava zbog nesagledivih posljedica i gubitaka koji nam predstoje ukoliko se krene sa ovakvim prijedlogom rekonstrukcije.

Udruženjeprivrednika na redovnom sastanku je donijelo niz mjera koje predlažu naprijed navedenim nivoima vlasti a to su:

–          Udruženje privrednika Jablanica nije protiv rekonstrukcije tunela, uz uslov da se obezbjedi i odredi alternativni pravac;

–          Udruženje privrednika traži da se odredi tačno vrijeme zadržavanja vozila u koloni – satnica, minutaža, i sl.;

–          Ukoliko se odbije traženo Udruženje privrednika Jablanica će sa lokalnim stanovništvom krenuti u svakodnevnu blokadu saobraćajnice – Magistralnog puta M17, a sve u skladu sa zakonskim propisima.


 Konjic.live / Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)