Svjetsko prvenstvo u dizanju tegova, za mlađe kategorije: Nejla Kalača sedma na svijetu

Zbog pandemije COVID - a 19, Svjetska organizacija dizanja tegova je poslije odgađanja ovog takmičenja, ipak donijela odluku da se takmičenje održi putem online aplikacije .

Bosnu i Hercegovnu su predstavljali Nejla Kalača u A grupi , kategorije U - 15 i U - 17 do 40 kg. i Amar Pašić u kategoriji U - 17 do 73 kg.

Na Svjetskom prvenstvu u dizanju tegova za mlađe kategorije IWF Online Yout World Championships 15. i 17. godina
14 - godišnja Nejla Kalača je nastupila u kategoriji U - 17 osvojila je sedmo mjesto. Njene konkurentkinje su bile od nje starije po 3 godine.

Pomenuti takmičari su članovi KDT Bosna Sarajevo , pod rukovodstvom selektora reprzentacije Bosne i Hercegovine, Namika Omerovića koji je i trener KDT Bosne iz Sarajeva .

Takmičenje je održano u sportskoj dvorani Kluba dizača tegova Bosna u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran"

Ovaj uspjeh dobiva još više na važnosti jer su nastupile 184 takmičarke, iz 84 države, BH dizanje tegova je imalo do sada uspjehe, Evropsko prvenstvo, peto mjesto, Olivere Jurić i osmo Eldina Omerovića, ali na nastupima na Svjetskom prvenstvu do sada je najbolji plasman bio deseto mjesto.

Da ove godine nije otkazano Evropsko prvenstvo u konkurenciji do 15 godina, Nejla Kalača, članica KDT Bosna Sarajevo bi sigurno osvojila jednu od medalja.

Selektor reprenzentacije Bosne i Hercegovine i trener KDT Bosne, Namik Omerović nam je rekao " Presretni smo postignutim rezultatima i nadamo se da ćemo iduće godine osvojiti medalju na Evropskom prvenstvu ".

 


Ismet Nimanović

ocijeni
(0 glasova)