SDA Konjic ima najbolji rezultat u posljednje 23 godine – ljevica u padu

Prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije Konjic, Ejuba Miljevića članovi komisije su do jutros radili na obradi i unosu podataka u bazu Centralne izborne komisije BiH – javlja Radio Konjic.

Rezultati za načelnika općine Konjic su poznati tako da će naredne četiri godine funkciju načelnika obavljati kandidat SDA, Osman Ćatić, koji je na izborima trenutno dobio 7.943 glasa,dok je kandidatkinja SDP-a, Vesna Saradžić dobila 2.987 glasova.

„Pojedinačno, mislim da će SDA, SBB, SZBIH i SDP sad za sada postati parlamentarne stranke u našem Općinskom vijeću. O broju mjesta u OV još ne možemo da govorimo, podaci se obrađuju.“ – kazao je Miljević.

Obrađeni su podaci sa 45 redovnih biračkih mjesta, kao i podaci mobilnih timova, dok su na sedam biračkih mjesta uočene nepravilnosti.

„Trenutno imamo problem sa sedam biračkih mjesta, gdje baza CIK-a nije prihvatila, čekamo dalje upute oko rada na ovim vrećama. Nije prihvaćeno zbog lošeg rada biračkog odbora. Dakle, sam birački odbor nije postupio u skladu sa uputstvima, pravilnikom o provođenju izbora, nisu ispravno popisali rezultate za političke subjekte, odnosno dešavalo se na pojedinim biračkim mjestima da kandidati političkih subjekata imaju više glasova u odnosu na političku partiju što nije moguća situacija. Takve vreće će vjerovatno morati biti otvorene i izvršeno ponovno brojanje.“ – ističe Miljević.

Zabilježeni su i komentari političkih subjekata koji su učestvovali u ovogodišnjim lokalnim izborima na području naše općine Konjic.

Adis Bubalo (SZBIH), čestitao je građanima koji su iskoristili svoje pravo i glasali, posebno za SZBIH te je uputio čestitku novoizabranom načelniku Osmanu Ćatiću.

Vesna Saradžić (SDP), zahvalila se građanima koji su izašli i glasali za ovu stranku obzirom na epidemiološku situaciju. Rezultat SDP liste za OV Konjic nije poznat, bit će parlamentarna stranka, ali će sačekat zvanične podatke. Čestitala je ispred SDP Konjic novoizabranom načelniku Osmanu Ćatiću na pobjedi.

Ivan Antić (HDZ) zahvalio sa na osvojenim glasovima koji nisu bili dovoljni da uđu u OV Konjic te izrazio žaljenje što nije više ljudi izašlo uz razumjevanje na strah od korone virusa, pogotovo lica treće generacije.

Irfan Tabaković (GIK), zahvalio se građanima općine Konjic koji su iskoristili svoje pravo i glasali uprkos lošim uslovima zbog koronavirusa. Čestitao je novoizabranom načelniku općine Konjic, Osmanu Ćatiću i političkim subjektima koji su ostvarili najbolji rezultat na ovim izborima. Rezultat zajedničke liste sa LDS-om nisu kao lista prešli prag od 3% te ne mogu kazati da su parlamentarna stranka. Nisu zadovoljni rezultatom i generalno je nezadovoljan kako je loše ljevica prošla u Konjicu. Smatra da je jedan od problema kadrovska rješenja.

Prema posljednjim preliminarnim informacijama SDA Konjic je ostvarila najbolju pobjedu u posljednje 23 godine, a broj mandata u OV mogao bi se kretati na sljedeći način: SDA-16 mandata, SBB-4 mandata, SDP-4 mandata, SZBIH-2 mandata i Platforma za progres-1 mandat.

Novikonjic.ba

ocijeni
(4 glasova)