Nikšić i Komšić: Ujedinimo se u obračunu sa snagama koje veličaju genocid i ratne zločince

Foto: klix.ba Foto: klix.ba

Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od strane Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja civilizacijski sumrak vlasti ovog entiteta, poručuju u zajedničkoj izjavi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Ovim činom, po ko zna koji put, vrijeđaju se žrtve pobijene u ime velikosrpskog projekta koji i dalje živi u entitetu RS, ističu predsjednici SDP-a i DF-a.

"Istovremeno, na ovaj način baca se ljaga i na srpski narod kojem se ratni zločinci žele nametnuti kao vrhunski moralni autoriteti što je nezabilježen slučaj u povijesti ljudskog roda. Krajnje je vrijeme da sve snage koje baštine antifašizam, humanizam, demokratiju i ljudska prava u BiH ujedine i zajedno krenu u obračun sa snagama koje veličaju zločine i njihove inspiratore i počinioce. Sutra može biti kasno", navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da budućnost BiH nije moguće graditi na ovakvim temeljima i politika koja je spremna da nagrađuje ratne zločince ne može imati bilo kakav legitimitet da vodi bilo kakve procese.

"Mi ćemo se prema takvoj politici i njenim predstavnicima odnositi sa najvećim prezirom, jer ništa drugo sa takvim ljudima nije moguće. Pozivamo predstavnike Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, OSCE-a i Visokog predstavnika u BiH da zajedno, hitno i bez ikakvih kalkulisanja, osude ovakvo djelovanje vlasti u entitetu RS, te da momentalno obustave svaki vid saradnje sa njenim čelnicima, sve dok oni ne odustanu od veličanja ratnih zločinaca", poručuju Nikšić i Komšić.

Ističu da je ispod svakog ljudskog dostojanstva, a kamoli političke i diplomatske kulture, održavati odnose i kontakte sa osobama koje daju priznanja kreatorima genocida u Srebrenici, inspiratorima mržnje i odgovornima za smrt desetina hiljada nevinih ljudi u BiH.

"Ukoliko zvanični Beograd uistinu želi graditi prijateljske odnose sa BiH, onda se mora jasno ograditi od ovakvog ponašanja. U suprotnom vlasti Srbije će se ponovo pozicionirati kao saučesnici u daljnjoj razgradnji mira i suživota u BiH i prema njima ćemo se odnositi na takvim načelima. Političke partije koje vodimo i dalje će dosljedno i bez kompromisa istrajavati na temeljnim vrijednostima BiH, a to su jedinstvo države, jednakopravnost svih naroda i građana, osuda svih ratnih zločinaca i što je najvažnije poništavanja rezultata genocida i ratnih zločina. Drugačija BiH jednostavno nije moguća i to svi trebaju znati", navodi se u saopćenju.

Preuzeto sa: klix.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)