Printaj ovu stranu

NEMA ZABORAVA Posjeta Kiseru povodim 26. godišnjice operacije “Jezero ’94”

Posjetom Kiseru organizatori Jedinstvena organizacija boraca “Branilaca Konjica” i Udruženje “Četvrta muslimanska” protekle nedjelje nastavili su sa obilježavanjem 26. godišnjice operacije “Jezero ’94” i oslobađanja Ljubine, tokom agresije na BiH.


Prije dvadeset šest godina združene jedinice 4. korpusa Armije RBiH oslobodile su preko stotinu kvadratnih kilometara prostora planine Ljubina i sela Bijela kod Konjica, odakle je Vojska RS 28 mjeseci granatirala grad i magistralni put M-17.

Ljubina se uzdiže iznad samog grada i oslobađanje ovih kota bio je izuzetno veliki uspjeh Armije BiH i značajan događaj za građane Konjica koji su konačno mogli odahnuti, jer su tenkovi, topovi, haubice, PAT-ovi, PAM-ovi i drugo teško naoružanje agresora pomjereni ka Borcima i Glavatičevu.

Heroji ove operacije su Alija Pajić, Osman Habibija, Almedin Nefić, Džemal Maksumić, Nezim Halilović Muderiz, Sanel Jahić Čupo i Hamza Nuhanović, kasnije sve dobitnici najvećeg ratnog odlikovanja ARBiH „zlatni ljiljan“.

Oslobađanjem Ljubine i Bijele, život u gradu bio je mnogo lakši, ali nije potpuno prestalo ubijanje građana i grada, rušenje preduzeća i ustanova. Blijede sjećanja na ove slavne dane i borce Konjica, zarasle su ratne staze, ali nisu i ne mogu rane.

“Vječni rahmet našim šehidima, čestit spomen svim borcima,” poručili su organizatori.

Novikonjic.ba

ocijeni
(4 glasova)