KONJIC Večeras promovisan bh. časopis Život

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

U okviru manifestacije Oktobar-mjesec knjige, Narodni univerzitet večeras je u Zavičajnom muzeju, organizovao promociju bh časopisa za književnost i kulturu "Život". Časopis su predstavili glavni i odgovorni urednik prof.dr. Almir Bašović, prof.dr. Dijana Hadžizukić, Aldina Medija i Benjamin Mušinović.

Ovaj broj časopisa posvećen je djelu književnice Jasmine Musabegović, zatim slijedi tekst Rusmira Mahmutćehajića Sevdalinka-u slušanju i gledanju, i mimo tog, rubrika Knjige koje su obilježile 2019. predstavlja trinaest knjiga iz raznih država, rubrika Savremena bh proza obuhvata priloge Hamze Hodžića, Adnadina Jašarevića, Seada Mahamutefendića, Žarka Milenića, Ljubice Ostojić i Nikole Popovića.

Časopis predstavlja bh kao i poeziju iz regiona, tu su prikazi 11 novih knjiga, a pored ostalog, časopis u poglavlju Eseji i studije okuplja 6 autora, o nacionalizmu su ispisane 64 stranice, a posljednje stranice /od 450 do 466 /posvećene su sjećanju na Muhameda Filipovića (1929-2020.) i Nedžada Fejzića (1956-2020.).

Časopis "Život" Društvo pisaca BiH počelo je izdavati 1952.godine, izlaženje je obnovljeno 2007., a pored ostalih, urednici su bili Marko Marković, Hamid i Mak Dizdar, Meša Selimović, Alija Isaković, Stevan Tontić, Nedžad Ibrišimović, Miljenko Jergović, Irfan Horozović, Ibrahim Kajan i drugi.

Direktor NU Benjamin Mušinović, najavio je još četiri promocije knjiga do 11.11., a na kraju je pozvao djecu i mlade da povodom mjeseca knjige imaju gratis učlanjenje u gradsku biblioteku.

No description available.

M.Č.

ocijeni
(0 glasova)