MIRSAD ČUKLE: Jesen u Konjicu

FOTO: Hogra12photographie FOTO: Hogra12photographie

Jesen je ušla u naš grad 22.9.2020. u 15,31h, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jesen je za većinu ljudi najljepše godišnje doba, sunce grije blaže, noći su hladnije, šuma se prošara raznim bojama, trotoari su ukrašeni suhim lišćem, jesen donosi  omiljene plodove - šljive, jabuke, kruške, pa dolazi bestilj, pekmez, ajvar, kasnije grožđe, kesteni, rakija, vino, med…

U Konjicu je 22.9. od 14 do 15 sati padala prva jesenja kiša, a nastavila je padati i sljedećih dana i noći, uz temperature oko 11 stepeni. Na vrhovima Prenja pojavio se snijeg. Učenici idu u školu, pijaca je bogatija, stranke se pripremaju za predizbornu trku za lokalne izbore, liste kandidata su već izbrušene i predate CIK-u, ali ponuda je ispod očekivanja jer Konjic zaslužuje i može mnogo bolje. Političke stranke su birokratizirane, svoj rad intenziviraju pred izbore, time sužavaju svoju bazu na terenu,  zbog čega im onda nedostaje kandidata, pa se pojedina imena  na listama  za OV pojavljuju i po više decenija, što će  vjerovatno smanjiti interes glasača i izlaznost na birališta.

Petnaest političkih subjekata ponudilo nam je 173 kandidata za 27 mjesta u  OV. Na listama se nalazi samo ime i prezime kandidata, bez navođenja godišta, zanimanja, imena oca i bez blagovremenog i temeljitijeg upoznavanja kandidata, birači se dovode pred svršen čin glasanja, potcjenjuje  se njihova građanska svijest, vrijeđa inteligencija. Unutarstranačka demokratija je takva da u strankama nema  borbe ideja i programa između kandidata prije zaključivanja liste, koja se uglavnom pravi bez veće rasprave, bez uticaja članstva pa i javnosti, pa tako izabrani kasnije odgovornost osjećaju samo prema vrhu svoje stranke. Široka javnost u stvari nikada i ne vidi sve predložene, niti čuje njihov glas, niti vidi program rada. A demokratiju i zakonske procedure, tj. građanina kao subjekta politike, niko i ne spominje.

Konkretne probleme grada i građana ne spominje ni pozicija ni opozicija, za pridobijanje glasača ne biraju se sredstva. Npr. ukidanje centralnog grijanja grada je historijska greška, jer umjesto da grad zagađuje jedan dimnjak, to sada čini pet-šest hiljada dimnjaka. Osim toga, pilanje i slaganje drva po naseljima stvara ružnu sliku, buka motornih pila dominira gradom…Jedan od životnih problema, koji godinama niko ne rješava, je jurnjava automobila i motora  kroz Koloniju, gdje je ograničenje brzine 40 km/h.

Aktuelna tema je zašto je Vlada FBiH odbila prijedlog OV da se Konjic proglasi gradom.

“Federalna vlada na svojoj sjednici u četvrtak nije prihvatila inicijativu Općine Konjic za izradu i donošenje Zakona o Gradu Konjic. Kako je obrazloženo, u općinskoj Odluci o proglašenju Grada Konjica od 27. veljače 2020. godine nije obrazloženo koje uvjete iz člana 5. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH Konjic ispunjava da bi bio proglašen gradom” prenosi portal. Bljesak.info.

FB diskutanti odmah su skočili da napadaju odluku Vlade, spominju se prirodne ljepote Konjica i dr., a  u odluci o odbijanju stoji da OV nije dao dobro obrazloženje prijedloga. Grad kojeg svi volimo, ipak nije dovoljno “urbana i infrastrukturna cjelina”…Pogledajmo kakva je komunikacija između naselja, kakvi su nam trotoari, parkinzi, parkovi, autobuska stanica, kakav je rad mjesnih zajednica, informisanje građana, saobraćaj u gradu, bezbjednost, bolesti ovisnosti…

Krajem ljeta i početkom jeseni, Konjic  obilježava niz značajnih datuma u njegovoj historiji. Antifašisti su 8.9. obilježili 79-tu godišnjicu osnivanja Boračko-jezerskog partizanskog odreda, kasniji nazivi ovog odreda su Konjički, pa Mostarski. Zatim su 15.9. obilježili prvu pobjedu (1941.) ovoga odreda i tim povodom posjetili partizanska groblja na Borcima, u Glavatičevu (sahranjeno 226 partizana) i Odžacima (sahranjeno 127 partizana), spomen obilježja na Vrapču i u Dolovima, kao i spomen obilježja iz posljednjeg rata 1992-1995., na Lupoglavu, u Glavatičevu, Lađanici i Odžacima.

U septembru se obilježava godišnjica oslobođenja  Ljubine i Bijele (13.9.1994.), oslobođenje Glavatičeva 29.9.1995., godišnjica pogibije Seida Padalovića (24.9.1964-13.9.1993.), Džemala Maksumića Saxa (3.1.1954.-19.9.1994.), 23.9. deveta je godišnjicu smrti Jasmina Guske, a 23. i 24.9. Narodni univerzitet organizovao je program obilježavanja 100 godina od rođenja Zuke Džumhura.

 U nedjelju, 27.9. bio je i prošao  Svjetski dan turizma.U Konjicu je ovaj dan prošao nezapaženo, kao da nismo turistički grad, kao da u strategiji razvoja Općine turizam nije upisan na prvom mjestu. Grad inače nema turističke zajednice, turističkog prospekta, informativnog centra, niti  putokaza za npr. svjetske atrakcije ARK ili nekropolu stećaka Biskup koja je na Unescoovom spisku svjetske kulturne baštine. Takvu neodgovornost i nesposobnost nadležnih čimbenika treba zapamtiti.

Najviše građana možete sresti oko zgrade Općine, Srednje škole i u kafićima preko puta škole na Suhom Dolu, tu se sa Trga premješta centar grada, tu su najveći kafići jedan uz drugi Milenium, Insomnija, Coco, Intermeco, a u blizini škole su i mnoge kladionice.

Mirsad Čukle / Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)