Printaj ovu stranu

U toku EUFOR-ove vježbe na Gornjoj Koloniji

Od jutarnjih sati na Gornjoj Koloniji u toku je EUFOR-ova vojna vježba koja je uznemirila lokalno stanovništvo.  Vidjevši vojnike, dim i vojna vozila, te čuvši buku, a ne znajući šta se događa, stanovnici su u strahu iščekivali odgovor. Vježba se odvija ispred jablaničke LOT kuće, te je na pomenutoj lokaciji saobraćaj trenutno zaustavljen.

Naime, na području cijele države, a samim tim i Jablanice, trenutno se provode redovne godišnje vježbe EUFORA “Brzi odgovor” (EUFOR Exercise Quick Response). Ceremonija otvaranje održana je 30. augusta u Kampu Butmir, Sarajevo. Kraj vježbi planiran je za 5. septembar.

U razgovoru sa jednim od učesnika vježbe, vojnikom iz Škotske, došli smo do informacija da se provodi vježba uklanjanja potencijalne bombe i smirivanja stanovništva pri pomenutnoj situaciji. U toku današnjeg dana biti će simulirana scena pronalaženja bombe od strane lokalnog stanovništva, te čišćenja iste.

Ove godine u vježbama učestvuju trupe iz Austrije, Grčke, Italije, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva prenosi Jablanica.live.


 Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)