Večeras počinje sedmi po redu Festival glumca BiH

U organizaciji Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic večeras će svečano početi 7. Festival glumca BiH, koji će ove godine ugostiti devet profesionalnih pozorišnih produkcija, uz dva prateća off programa.

Dugo su se organizatori dvoumili, jer je njegovo održavanje ovisilo prije svega od epidemiološke situacije u zemlji i mjera koje nadležni organi Federacije BiH poduzimaju, ali i od samih eventualnih učesnika.

No ipak uz sve poduzete epidemiološke mjere, ove godine Festival će ugostili najrecentnija ostvarenja s bosanskohercegovačke teatarske scene. Pitali smo direktora Festivala glumca BiH, Benjamina Mušinovića o kojim teatarskim kućama je riječ.

” Konjic “podiže svoje kulise” za: Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, Kamerni teatar 55, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište, Bosansko narodno pozorište Zenica, Narodno pozorište Sarajevo, a u regionalnom program ugostit ćemo predstave Pozorište promena Novi Sad i Atelje 212 iz Beograda čije je gostovanje omogućila Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini,” kazao nam je Mušinović.

Konjičane očekuju i dva off prateća sadržaja, In memoriam Zlatko Dikić u okviru kojeg će biti predstavljena knjiga pisca Amera Tikveše dok je posljednja noć Festivala rezervisana za dodjelu nagrada i off muzički program uz bend “Maratonci”.

Benjamin nam je također kazao kako su za održavanje Festivala najvećim dijelom zaslužne teatarske kuće, koje su svojim entuzijazmom i voljom da se pojave na ovom Festivalu doprinijele, da se ovaj kulturni događaj ne preskoči ni ove godine.

“Realizaciju Festivala će u ovoj sezoni pomoći pokrovitelji općina Konjic i PD lgman d.d. Konjic, a kontinuiranu podršku nastavlja Kompanija Bosnalijek u svojstvu generalnog sponzora. Od ove sezone s nama je i Zlatni sponzor Moja priča BH Telecom. Nadamo se i podršci resornih ministarstava kulture čije rezultate tek očekujemo u narednim danima,” kazao je direktor Festivala glumca BiH, Benjamin Mušanović.

Zbog reduciranog broja mjesta Organizator ove godine neće naplaćivati ulaznice, ali će se ostvarivati mogućnost da se Gratis karte dobiju putem Generalnog medijskog pokrovitelja Radio Konjica i to pozivom na kontakt: 036 727-230 u okviru Live Festivalskih emisija.

Dodajmo i to da će 7. Festival glumca Bosne i Hercegovine u Konjicu otvoriti pisac, dramaturg, teoretičar i esejista, prof.dr. Almir Bašović.

“Čast mi je najaviti da će ove godine Festival otvoriti Almir Bašović. Čovjek koji od samog početka prepoznaje naš entuzijazam, želju da dužno poštovanje i pažnju posvetimo glumcima, onima koji su u osnov piščevog djela, onima koji su najvažniji u dramsko-scenskom procesu,” ističe Mušinović.

Na samom početku ovogodišnjeg repertoara, na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic, večeras u 20 sati, sve posjetioce očekuje predstava “Svu moju ljubav”, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Riječ je o predstavi autora Laurenta Mauvigniera u režiji Zijaha Sokolovića. U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić. Autorski tim, pored reditelja i glumaca čine, dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor muzike Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković.

Festival glumca BiH završit će 20. septembra dodjelom nagrada i priznanja, te koncertom benda Maratonci.

Specifičnost festivala je u tome što je žiri, zapravo, publika koja će svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, a laureati će biti ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

“Najvažnije je da ove godine ostanemo povezani, uživamo artističke vrijednosti teatarske umjetnosti uz maksimalno poštovanje svih epidemioloških mjera,” poručio je za kraj Benjamin Mušinović direktor Festivala glumca BiH.


 Konjic.live / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)