Bh. "Golden Gate" uskoro u novom ruhu: Osigurane 404 hiljade KM za obnovu mosta

Viseći most na Jablaničkom jezeru u mjestu Ostrožac koji svojim izgledom asocira na veličanstveni Golden Gate u San Francisku, jedna od omiljena destinacija za fotografiranje turista i mladenaca uskoro će zablistati u punom sjaju.


Tri godine unazad raspisivan je javni tender za sanaciju ovog mosta, međutim do sada nije bilo zainteresiranih. Na posljednjem pozivu jedina se javila mostarska firma HP Investing koja će s radovima započeti za mjesec dana.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio Kemal Šoljić, direktor uprave za ceste u Ministarstvu prometa i veza Hercegovačko-neretvanskog kantona. On ističe kako je Vlada HNK već izdvojila 404 hiljade KM za ovaj projekat.

"Most se nalazi na regionalnom putu R-437 Ostrožac - Fojnica. On povezuje općine Jablanicu, Konjic i Fojnicu i veoma je značajan“, ističe Šoljić.Inače viseći most u Ostrošcu je 80-tih godina prošlog vijeka sagradila Jugoslovenska narodna armija, te preko Jablaničkog jezera povezala Jablanicu, Konjic i Fojnicu. Most je dug 200 metara, a rađen je u kompletu od željeza.

Već tri godine zbog oštećenja ovaj most funkcionira uz određena ograničenja.
Šoljić navodi kako je do oštećenja došlo uslijed velike frekventnosti saobraćaja.

"Došlo je do pomjeranja hvataljki i vješaljki na mostu, a stradale su i popusnice mosta. Morali smo na most staviti ograničenje do 3 tone nosivosti i 4 metra visine kako bi ograničili prijevoz“, pojasnio nam je Šoljić.Naglašava da je inače ograničenje za most 10 tona, ali da se preko njega vozilo i po četiri puta više, što je i uzrokovalo oštećenja.

Šoljić kaže da se treba narednih dana potpisati ugovor sa izvođačem radova koji je dužan dostaviti garanciju za dobro izvršenje ugovora i nakon toga će krenuti sanacijski radovi. Rok za završetak je tri mjeseca.

Most će tako ponovno biti potpuno funkcionalan i siguran za saobraćaj. Bez sumnje će zbog svog novog izgleda i dalje biti uvrštavan u fotografije mnogih prolaznika.


 Klix.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)