Izmijenjena optužnica Mahmuljinu: Izbačena riječ 'međunarodni', promijenjen karakter rata

U Tužilaštvu BiH mnogo se čudne stvari dešavaju, tome svjedočimo već duži period, ali posljednja dešavanja kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i optužnice kojim se mijenja karakter konflikta u BiH od '92 do '95 su bukvalno obeshrabrile i najveće optimiste da će se pravda nekad zadovoljiti.

Naime, Tužilac Sedin Idrizović koji vodi slučaj Sakiba Mahmuljina izmijenio je optužnicu, ali i karakter sukoba i tako je iz optužnice izbačena riječ “međunarodni”, a ostao je navod “sukob između Armije BiH i VRS-a”. U prevodu građanski rat!

Da budem precizna do kraja optužnica u predmetu od 23.12.2015. godine u činjeničnom opisu kaže „tokom rata u BiH i u vrijeme međunarodnog oružanog sukoba u BiH odnosno oružanog sukoba međunarodnog karaktera zbog djelovanja vojske RS za račun Savezne Republike Jugoslavije pod koji je potpadao i oružani sukob između Armije RBiH i Vojske RS-a na području Općine Zavidovići“... sada je izmijenjena ova činjenica i glasi „tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba Armije RBiH i Vojske RS-a na području Zavidovića“.

Tužilac je dakle potpuno promijenio prirodu konflikta. Mijenjanje optužnice je moguće, naravno, dopušteno je Zakonom o krivičnom postupku, ali postavlja se pitanje zašto? Zašto i to baš sada.

Posebno jer, više mi je pravnika potvrdilo, da su ove izmjene čisto političke, i da nikakve pravničke konotacije nemaju. Zašto 22. jula 2020. tužilac mijenja optužnicu i bavi se pitanjem koje ima čiste političke, a ne pravničke konotacije. Tužilac je i 2015. godine mogao navesti samo postojanje oružanog sukoba.

Da li ovo znači da smo u decembru 2015. imali potpuno drugačiju klimu u Tužilaštvu BiH, jer je Idrizović i te 2015. mogao staviti samo „oružani sukob Armije RBiH i Vojske RS-a“.

Inače, optužnica protiv Mahmuljina je štampana na 175 strana, uz tu optužnicu je ukupno 990 dokaza predloženo od čega se 123 dokaza isključivo odnose za nešto što se u optužnici zove dokazi za međunarodni oružani sukob.

Sada imamo optužnicu s činjeničnim opisom koji ne sadrži ove dokaze navedene od 56. do 91. strane (!?).

Očito je sada došlo do zaokreta u politici Tužilaštva kojem više nije u interesu da se navodi da je u periodu od 92' do 95' bio međunarodni sukob.

Međunarodni sud u Hagu koji je podnio optužnicu protiv rahmetli Rasima Delića je presudio, a nije se bavio vrstom sukoba međunarodni ili nije, zato što je to pravno gledajući irelevantna činjenica. 

Ključno pitanje je zašto neko donosi odluku da se to sada mijenja. Čemu taj zaokret jer u pravnom smislu nema nikakve svrhe. Pitanje je kako će na ovo gledati i Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS). 

Mahmuljin je optužen da, kao komandant Trećeg korpusa Armije BiH, nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).


 Nap.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)