Festival kulture Slovo Gorčina održava se u periodu od 24. do 26. jula u Stocu

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da će se Festival kulture Slovo Gorčina održati i ove godine.

Odgovorno i strpljivo smo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, te u ovim izazovnim vremenima za svakoga od nas, potrudili se osmisliti način da održimo dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela.

Slovo Gorčina je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje oko sadržaja koji su poezija, muzika, slika, film, filozofija, istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno, te oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

Posjetite Stolac i ove godine i doživite tri dana kulturno-umjetničkih sadržaja na otvorenom; muzej pod svodom Maka Dizdara, osvježite se u hladnoj Bregavi i osjetite duh Mediterana, te saznajte ko su najbolji mladi pjesnici i pjesnikinje ove godine.

Prije početka samog festivala, 10. jula, objavit ćemo deset imena finalista i finalistkinja ovogodišnjeg konkursa za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar za prvu neobjavljenu zbirku poezije, na koji je ove godine pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68.

Ovogodišnje Slovo Gorčina započinjemo u petak, 24. jula, obilaskom Stoca, raskršća civilizacija; a nakon toga će uslijediti dodjela nagrade Mak Dizdar, najboljem mladom pjesniku/inji, te program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću.Veče završavamo koncertom  Mustra Orchestra.

U subotu, 25. jula, biće otvorene izložbe Land in Exile, Armira Mujkića, te What Remains Behind, umjetnice Aleksandre Kokotović. Iste večeri, gostima i publici će se predstaviti Buybookovi autori i autorice: Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Igor Borozan, te će biti upriličen koncert benda Embryo i DJ set After Affair.

Ovogodišnji festival kulture Slovo Gorčina završavamo u nedjelju 26. jula, promocijom knjige Papagaj Sloboda, autora Vernesa Subašića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar i otvorenim mikrofonom, koji će moderirati Alen Idriz.

Idemo premostiti pustinju, 49. put po redu! Dođite u Stolac od 24. do 26. jula!

slovo_2020_program.jpg


 Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)