Mirsad Čukle: Čiji je Bajram ?

Foto: Sejo Ivković Foto: Sejo Ivković

Pod ovim naslovom, prof.dr. Enes Karić, objavio je tekst u jednoj bh. dnevnoj novini 18.1.1999.godine.

„...U Bosni, dakle ima Bajrama i Bajrama! Ali nam, pritom, trebaju biti jasne barem dvije stvari. Prva je da i Bajram na način kulturnog blagdana i Bajram na način nacionalnog blagdana svoje postojanje zahvalljuje Bajramu Vjere! Bajram kulture i Bajram nacije jesu odjeci Bajrama vjere, baš kao što i svi tragovi topline u povečernjim satima još nekako pripadaju Suncu koje je zašlo!

Druga je stvar mnogo važnija. Ona se tiče Islamske zajednice u Bošnjaka i njezinoga neosporivog prava da svakom obliku Bajrama podari svoj impuls i svoje tumačenje tog neprocjenjivog simboličkog blaga Vjere.

Da daje tumačenje ne kao turor, već kao učitelj.

...Tu se probosanske i bošnjačke političke stranke ne snalaze najbolje i nisu vične svojoj zadaći...

Radosti Bajrama su radosti susreta svih Bošnjaka...“pored ostalog napisao je prof.dr. Karić.

Ovaj tekst, i danas aktuelan,povod je da konstatujemo veoma raznolike  načine čestitanja Bajrama, iz kojih se iščitava, a možemo slobodno reći podstiče ili forsira, podijeljenost Bošnjaka čak i u Bajramu. Prof. Karić lijepo govori o tri kruga ili nivoa Bajrama, Bajram vjere, Bajram kulture i Bajram nacije, što znači da je to praznik različitog intenziteta, ali blagdan koji okuplja sve Bošnjake (vjernike, ateiste, agnostike, pripadnike svih političkih stranaka ...), okuplja ih na haremu, na zajedničkom ručku ili kafi  kod roditelja ili prijatelja. Ako je praznik  roditeljima, komšijama ili prijateljima, onda  je to praznik, na neki način radost i onima koji nisu postili, a nalaze se u tom krugu prijatelja, radost se prelijeva i na njih.

Pogledajmo kakva čestitanja Bajrama ovih dana možemo čitati i slušati.“Čestitamo svima koji slave ili obilježavaju Bajram...“,“prijateljima islamske vjere“, Bošnjacima-muslimanima, zatim muslimankama i muslimanima; Muslimanima...vjernicima islamske vjere,  građanima BiH islamske  vjeroispovijesti...Na tragu ideje prof.Karića zabilježili smo samo jednu čestitku hafiza Mensura Malkića, koji je rekao čestita „svima koji se raduju Bajramu- Bajram šerif mubarek olsun“.

Na okupljanju svih Bošnjaka, značajnu ulogu svakodnevno ima Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, koja se ne snalazi najbolje u tome, a mogla bi, raznim povodima, da organizuje rasprave o životnim pitanjima Bošnjaka, koja su, naravno, i važna pitanja koja se tiču cijeloga grada i svih građana. Prošlost pokazuje da je potreba okupljanja Bošnjaka oko pitanja opstanka, izgradnje države i drugih temeljnih pitanja, apsolutno neupitna.


Mirsad Čukle

ocijeni
(3 glasova)