Granit d.d. Jablanica: Ponovo u pogonu majdani “Car”, “Ploče” i “Suljo Čilić”

Nakon pogobije radnika Granita, prošle godine u mjesecu junu, Kantonalna inspekcija za rudarstvo je obustavila rad u majdanima “Car”, “Ploče” i “Suljo Čilić”. Zabranjen je rad u 3 osnovna Granitova majdana za eksploataciju gabra.

Kako prenosi Jablanica.live stečajni upravnik Granita, Abid Šarić, žalio se na presudu prvostepenog Kantonalnog suda u Mostaru, no zabrana je potvrđena. Nakon toga, upravnik se žali drugostepenom Kantonalnom sudu u Mostaru, te je početkom mjeseca aprila izrečena presuda da se pomenuti majdani vrate Granitu, te da protiv ove presude nije dozvoljena žalba. Ovime se poništava rješenje Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvsnskog kantona od 21.6. 2019. godine i riješenje kantonalnog rudarskog inspektora Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Dobili smo i izjavu bivšeg predsjednika Štrajkačkog odbora, a današnjeg radnika industrije Granita, Vahida Šehića:

“Za vrijeme COVID – 19 nismo prestajali sa radom i proizvodnjom. Najviše naših proizvoda se izvozi u Srbiju, Beograd, čak njih 90%. Poslujemo izuzetno dobro, a dokaz tome je da je u prethodnoj godini dana zaposleno 30 radnika sa biroa. Postupak je prije 7 dana vraćen prvostupanjskom organu, te se čeka potvrda od istog. Mi sa radom nastavljamo do daljnjeg”.


 Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)