Jablanički maturanti žale zbog odgode maturske večeri

Učenici završnih razreda JU Srednja škola Jablanica izrazili su žaljenje što, kako sada stvari stoje, neće imati noć koju svaki maturant željno iščekuje.


Maturanti se ipak nadaju da bi se matursko večer moglo održati naknadno, kada se život vrati svom normalnom toku.

“Iskreno, ja se i dalje nadam da ćemo imati maturu. Naravno, sigurno ne sada u maju, to stoji, ali nekako i dalje mislim da ćemo imati maturu možda u julu ili augustu. Bilo bi stvarno tužno da mi budemo generacija bez mature. Dosta mojih prijateljica su već nabavile svoje maturske haljine, pa se iskreno nadam da će se to pomjeriti i dati neki novi datum”, kaže nam učenica četvrtog razreda iz odjeljenja ekonomskih tehničara, Sara Drežnjak.

Gimnazijalac Kenan Begović je razočaran što svoje posljednje trenutke kao učenik srednje škole provodi kod kuće, umjesto na školskim hodnicima sa svojim prijateljima:

“Svima nam je žao što smo za sada uskraćeni za nešto što se dešava samo jednom u životu. Bilo nam je teško što smo posljednje dane svog srednjoškolskog  obrazovanja proveli kući, a ne u klupama, tako da smo i na taj način ostali uskraćeni za posebne trenutke koje to pruža. Što se tiče maturske večeri, iskreno da vam kažem, ja sam optimista po tom pitanju. Ja ću se boriti da se matursko večer organizuje, pa makar u septembru. Čim se steknu uslovi za to, pokušat ćemo organizovati nešto, jer je to jednom u životu. Također, bitno je napomenuti da je veliki broj maturanata već kupio svoju odjevnu kombinaciju, pa bi bilo šteta da ista propadne.
Nadam se da će matursko večer biti i da nećemo ostati uskraćeni”.

“Iskrena da budem, žao mi je što je pandemija zadesila baš moju generaciju, a naravno žao bi mi bilo i da je neku prije ili poslije moje, čime bi se uskratilo to veselje. Proteklo vrijeme od prekida nastave nije bilo posebno zanimljivo, a u školi bismo ga proveli planirajući sve oko maturske večeri i jednostavno provodeći te zadnje dane skupa. Vjerujem da je matura svima nama bila najljepše iščekivanje ove godine, ali šta je tu je. Voljela bih, naravno, kada bi se sve moglo promijeniti, općenito govoreći za situaciju koja nas je zadesila. Svakako da mi je žao što smo uskraćeni. Matura bi bila naša “kruna” za rad i rezultate, ali opet smo u jednu ruku dali sve od sebe da se naša generacija upamti po najboljem i kao takvo sigurna sam da će biti tako”, ističe maturantica Irma Kevrić.

Slično kao i njegovi vršnjaci razmišlja i Zinedin Hamšić:

“Nisam kraj školovanja zamišljao na ovakav način, žao mi je zbog profesora što se nismo oprostili kako treba i naravno zbog mature jer je to posebna noć, kada se svi opraštamo i svako ide svojim putem”- prenosi Jablanica.live.


 Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)