Humanista Anri Dinan i Svjetski dan Crvenog krsta

Svjetski dan Crvenog krsta-križa obilježava se 8.maja, na dan kada je 1828. rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta.

Porijeklom iz bogate ženevske porodice, nakon studija Dinan se posvetio bankarskom pozivu. Krenuvši da sklopi posao sa Napoleonom III, slučajno se obreo usred pobješnjele bitke kod grada Solferino. Hiljade vojnika koji su se međusobno ubijali i sakatili, i užasna ljudska patnja ranjenika koju je tamo vidio promijenila je tok njegovog života.

Ne samo da je istog trenutka promijenio svoje planove i počeo da motiviše i organizuje ljude iz okolnih mjesta da pruže pomoć ranjenima koji su bespomoćno ječali, nego je došao do ideje da sve zemlje na svijetu treba da formiraju orgnizacije koje će služiti za pomoć bolesnim i ranjenima u sukobima – bez obzira kojoj strani pripadaju.

I sam se potpuno predao stvaranju međunarodne organizacije koja bi za cilj imala ublažavanje patnje i pružanje pomoći svima kojima je to potrebno. Zapustivši posao zbog ideje kojoj se posvetio, bankrotirao je i završio u krajnjoj bijedi, zaboravljen u jednom sirotinjskom domu. Ipak, ideja koju je podario svijetu imala je drugačiju sudbinu – pokret Crvenog krsta nastavio je da se razvija i postao je prihvaćen doslovno od cijelog sveta.

Sticajem okolnosti, na ostarjelog Dinana je u sirotinjskom domu naišao jedan mladi novinar koga je privukla neobična životna priča oronulog čovjeka i o njemu je napisao tekst. Nakon što je tekst objavljen u novinama, po drugi put u životu, tvorac pokreta Crvenog krsta dobio je zasluženu pažnju javnosti.

Na samom početku 20. vijeka norveški parlament dodijelio mu je Nobelovu nagradu za mir. Na taj način Dinan je postao prvi dobitnik ove izuzetne nagrade.

Nobelova nagrada donosi veliko materijalno bogatstvo, ali Dinana to nije zanimalo, ništa od tog novca nije zadržao za sebe već ga je donirao Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama koje su bile posvećene pružanju pomoći onima kojima je to potrebno. Ostao je da živi u istom onom domu za uboge gdje je desetak godina kasnije i preminuo.

Od 1948. godine, 8. maj, u znak poštovanja prema Anri Dinanu, u cijelom svijetu se obilležava kao Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Pripremio M.Čukle

ocijeni
(0 glasova)