Neven Pejković: Na poziv Edina Ravnjaka počeo sam se baviti trenerskim poslom

Foto: Facebook Foto: Facebook

Neven Pejković, mladi trener koji je košarkašice Konjica uveo u bh.elitni razred, za portal Bhbasket govorio o klubu kao i svom trenerskom poslu.


78051297_2792766854077232_928389401875054592_o_1.jpg

Foto: Facebook

Recite na nešto više o sebi, kada ste počeli se baviti trenerskim poslom?

Rođen sam u Konjicu, 1989. godine. Sa 11 godina sam počeo da treniram košarku i igrao sam je sve do odlaska na fakultet. Igrao sam za sve selekcije lokalnog kluba KK “ Konjic “, naravno odlazak na studije u drugi grad, nažalost tada sam prekinuo sa igranjem košarke. Trenutno igram rekreativno basket sa nekim bivšim saigračima. Sa trenerskim poslom počeo sam se baviti prije nekih 10 godina, na poziv svog bivšeg trenera a sada kolege i direktora u ŽKK “ Konjic “, Edina Ravnjaka, da mu pomognem u radu sa djevojčicama. Od samog početka, radnim danima sam bio u Mostaru, gdje sam studirao, a vikendom bih dolazio u Konjic i držao treninge školi košarke, dok je Edin držao treninge takmičarskim selekcijama. Pred sami završetak fakulteta, dobio sam malo više vremena pa sam češće dolazio kući i počeo da treniram takmičarske selekcije pa do dan danas, kada vodim seniorsku ekipu.

Šta Vama znači riječ trener?

Trener meni znači puno toga, učitelj za cijeli život, naravno uz roditelje. Ja dok sam trenirao imao sam dva trenera kroz različite selekcije za koje sam nastupao, i od svakog sam naučio ponešto i naravno pokušavam da to primjenim danas. Meni lično uzor je, možda i najbolji trener trenutno Željko Obradović, pa gledajući njega pokušavam nešto da “prekopiram” ali mislim da svaki trener ima svoj pristup i metod rada. Smatram da trener ne treba da bude samo trener za košarku, treba da bude pedagog, da odgaja djecu da budu sportisti, da djecu koju trenira da ih uči i sprema za život, da ih navikne na radne navike, pa bile one sportske, školske ili neke druge.

Uspjeh koji bi ste izdvojili?

Zanimljivo pitanje, pa izdvojit ću ove neke koji su vezani za period kada sam prezeo te takmičarske selekcije. Mogu reći da sam ponosan, naravno ne svojom zaslugom nego i kolege Edina, ali naravno i naših košarkašica na predanom radu ,da je naš klub koji je iz male sredine dao dvije reprezentativke u kadetskoj reprezentaciji, to su Emela Ramić i Azra Nikšić, koja trenutno nastupa sada za ŽKK “ Play Off “. Također hoću da pomenem i našu Zerinu Kozić, koja je ponikla u našem klubu, a koja trenutno nastupa za ŽKK “ Triglav “ iz Kranja ( Slovenija )gdje je prošle godine osvojila šampionsku titulu u juniorskoj kategoriji. Pored ovih igračica vrijedno je spomenuti i Eminu Hadžihusejnović koja je iz našeg kluba otišla u ŽKK “Trešnjevka “ iz Zagreba a trenutno je u Americi na studijama.
Što se tiče timskog uspjeha mogu istaći dva, to je osvajanje bronze za kadetkinje prošle godine. Gdje smo mi u ekipi, pored 6 kadetkinja, imali 6 igračica koje nisu ni pionirke ali su veliki potencijal za BH košarku. Naravno ostvaren historijski uspjeh za naš klub i naš grad, a to je plasman u Ligu 12 BiH za žene.

Ambicije kluba u narednom periodu?

Malo ova situacija sa pandemijom nam je poremetila sve, treninge i utakmice i turnire, ali imamo dovoljno vremena sada da umiru napravimo plan za narednu sezonu. Ove godine cilj nam je bio opstanak i to smo ostvarili. Dogodine plan nam je da budemo negdje u gornjem dijelu tabele, van zone ispadanja.


 Bhbasket.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)