Printaj ovu stranu

KONJIC OBILJEŽIO DAN BIJELOG ŠTAPA

Foto: Google Foto: Google

15. Oktobar se obilježava kao Svjetski dan slijepih i slabovidnih osoba ili poznatiji kao Dan bijelog štapa.

Članice Udruženja “Žena za ženu” Konjic zajedno s predstavnicom Udruženja slijepih i slabovidnih osoba Konjic i predstavnicima navijačke skupine “Beštije” iz Konjica obilježili su ovaj dan na neobičan način na glavnoj raskrsnici u gradu.

Sudionici ovog događaja upriličili su demonstraciju zvučnog signala za slobodan prolaz preko pješačkog prelaza. Ovom praktičnom demonstracijom pokrenuta je inicjativa za ugradnju zvučne signalizacije koja bi imala za cilj olakšati slijepim i slabovidnim osobama da se osjećaju sigurnim sudionicima u saobraćaju. Zvučni signal u današnjoj demonstraciji oglašavao je jedan od sudionika na megafonu svaki put kad se upali zeleno svijetlo za pješake. Slučajni prolaznici su uzeli učešća u demonstarciji čekajući signal sklopljenih očiju i sami po prvi put suočeni s ovim ,za većinu, nevidljivim problemom.

“ Poznato je da kroz Konjic prolazi magistralni put M-17 i da je frekvencija saobraćaja izrazito velika. Imajući u vidu ove činjenice odlučile smo se pokrenuti inicijativu za ugradnju zvučne signalizacije za regulisanje saobraćaja na raskrsnicama u Konjicu na kojima već postoji svjetlosna signalizacija. Inicijativi su se pridružili članovi navjačke skupine “Beštije” i predstavnica Udruženja za slijepe i slabovidne osobe iz Konjica koji su uzeli uučešća u praktičnoj demonstraciji prelaska raskrsnice tek nakon zvučnog siganala. Nadamo se da će naša inicijativa prerasti u dijelo i da ćemo u neko dogledno vrijeme imati riješen ovaj problem. ”- Lejla Halilović-predsjednica Udruženja “Žena za ženu”. Policijska uprava Konjic pomogla je tehničku realizaciju ove aktivnosti.

Foto: Žena za ženu Konjic

Žena za ženu Konjic/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)

Povezani članci (po oznakama)