Preminuo Vladimir Jerković Buha bh.sportska legenda - Buha neka ti je lahka zemlja

Vladimir Jerković Buha legenda Konjica, dizanja tegova i sporta u BiH preminuo je danas u 76 godini.

Popularni Buha bio je zaljubljenik u dizanje tegova. Dugo vremena bio je takmičar, potom veoma uspješan trener, najbolji u BiH u istoriji ovog sporta. Stvorio je veliki broj šampiona poput Zorana Kuljanina, Dragana Čečeza, Tome Markovića, Zlatana Saračevića, Vlade Buzuka, Almira Karkelje, Olivere Jurić, Almire Lizde i mnogih drugih koji su osvajali brojne medalje i trofeje širom svijeta.

Na prvenstvu Jugoslavije 1972. godine njegova dva takmičara osvojili su titule prvaka države. Seniorsku ekipu Kluba dizača tegova iz Konjica preuzeo je 1979. godine, a u sezoni 1986/1987. sa KDT Igman osvojio je titulu prvaka Jugoslavije, što je bila prva i jedina titula državnog prvaka koja je osvojila ekipa iz Hercegovine. Članovi ove zlatne ekipe osvojili su bezbroj medalja na državnim, Mediteranskim i Balkanskim igrama.

Uporni Buha i nakon rata obnovio je rad Kluba dizača tegova pod nazivom “Konjic” i opet je stvarao šampione. Kao trener sa ekipom Konjica osvojio je devet uzastopnih titula prvaka Bosne i Hercegovine i veliki broj pojedinačnih titula prvaka države. Bio je i trener reprezentacije BiH.

Buha neka ti je lahka zemlja.


Enver Nimanović

ocijeni
(1 glas)