Civilna zaštita angažuje epidemiologa Saliha Mešića da pomogne Domu zdravlja

FOTO: Radio Konjic FOTO: Radio Konjic

Direktorica Doma zdravlja Konjic, dr. Jasminka Brkan Hrvačić potvrdila je večeras za Radio Konjic da će od sutra na raspolaganju Domu zdravlja Konjic biti epidemiolog Salih Mešić, kojeg je Štab Civilne zaštite općine Konjic angažovao da pomogne ovoj zdravstvenoj ustanovi.


"JU Dom zdravlja Konjic ima jednog zaposlenog epidemiologa kojem je 24. marta izdato rješenje o izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom i od tada u ovom gradu nemamo epidemiologa niti infektologa, tačnije stručnog osoblja koje može odgovoriti ovakvoj situaciji", kazao je komandant Štaba Civilne zaštite, Fadil Tatar.

Do sada je u Konjicu potvrđeno 17 zaraženih korona virusom, jedna osoba je preminula i, kako je Tatar naveo, očekuje se da taj broj bude veći s obzirom na to da su sve potvrđene osobe imale veliki broj kontakata.

"Mi kao opštinski štab možemo nastojati osigurati potreban medicinski materijal, ali stručno osoblje treba predložiti one osobe koje su iz tog sektora i nadam se da će im savjest proraditi i da će ovaj problem ubrzo biti riješen. Trenutno je angažovan higijeničar, međutim, on ne može pokriti usluge koje su u nadležnosti epidemiologa i infektologa", dodao je Tatar.

Problem je i nedostatak materijala za uzimanje potrebnih uzoraka, zbog čega već tri dana nisu uzimani uzorci za testiranje i ako se nešto ne uradi po tom pitanju, ista situacija će biti i danas, ali i narednih dana. Kako je Tatar naveo, Motel Konjic je sada improvizirana bolnica, ali nedostatak opreme onemogućava njeno funkcionisanje.

Razgovor sa direktoricom Doma zdravlja Konjic slušajte večeras, 26. 3. 2020. godine u programu Radio Konjica u 21:00 sati.

Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)