DANAS NIJE BILO TESTIRANJA Općinski štab Civilne zaštite održao novu sjednicu

FOTO: Radio Konjic FOTO: Radio Konjic

Fadil Tatar, komandant Štaba Civilne zaštite općine Konjic, kazao je za Radio Konjic, da danas nije bilo testiranja na koronavirus te da postoji mogućnost da ne bude ni sutra.

„Općinski štab je u stalnom zasjedanju, pratimo dešavanja na području općine Konjic, prijave lica koja idu u izolaciju, odnosno u samoizolaciju, kao i sva dešavanja na terenu. Nastojimo osposobiti evidenciju svih lica koja su došla u kontakt sa već evidentiranim zaraženim osobama kojih, nažalost na području općine Konjic ima 17.

Već određeni strani subjekti i nivoi vlasti upućuju određene pomoći što se tiče zaštite i preveniranja koronavurisa. Dio donacije iz PD Igman je već podjeljen u zdravstvene ustanove i sve one subjekte koji nastavljaju svoje radne aktivnosti.

Pokušavamo da animiramo sve poznate i nepoznate adrese, tražimo rješenja kako bi prevladili ovu situaciju sa nekontinuiranim uzimanjem i slanjem uzoraka za testiranje na području općine Konjic, da dovedemo da se ova situacija izbjegne i svaki dan imamo određeni broj uzoraka koji se slao na analizu u Mostar. Ono što mi imamo informacije jeste, da mikrobiološki laboratorij pri SKB bolnici u Mostaru može uraditi svega 20 takvih ispitivanja dnevno što je s obzirom na pojavu koronavirusa na području općine Konjic po nama nedovoljno. Prema svemu, ni sutra neće biti uzimanje tih uzoraka i Konjic je na neki način prepušten sam sebi i da pokušamo naći kanale kako doći do materijala za testiranje.

Što se tiče uspostavljanja izolatorija, mi smo prepustili da riječ da struka i oni su obišli prostorije Motela Konjic i po dobivanju potvrdnog znaka mi smo pristupili čišćenju i dezinfekciji prostorija motela, tako da po nama će zaključno sa večerašnjim satima izolatorij biti spreman za predaju na dalje korištenje Općoj bolnici Konjic. Što kaže struka, mi smo tu da slušamo i damo podršku i sve ono što u ovom trenutku nedostaje da bi taj izolatorij nesmetano funkcionisao.“

Na kraju Tatar je izrazio saučešće porodici umrle prve žrtve koronavirusom u Konjicu.

„Suosjećamo sa porodicom rahmetli Hasiba, sabur, jer ovo su trenuci koji su najteži za nas kada dolazi u pitanje ljudski životi. Nema mjesta panici, ali ima mjesta za zabrinutost i u skladu s tim ponovo apelujem na sve građane Konjica da poštuju naredbe federalnog i kantonalnog Štaba Civilne zaštite , kao i opštinskog Štaba Civilne zaštite, jer samo na taj način možemo da zaštitimo sebe i nama drage ljude. Ostanimo kući i ostanimo zdravi na taj način. Hvala još jednom svim građanima općine Konjic na do sada iskazanoj ozbiljnosti u suočavanju s ovim problemom koji nažalost je zahvatio čitavu zemaljsku kuglu.“ – kazao je Tatar.

Kako saznajemo, u poslijepodnevnim satima pripadnici Službe za Civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic postavili su kontejner u svrhu trijaže, a na osnovu Zaključka Štaba CZ općine Konjic za hitnu nabavku kontejnera, jer već ranije postavljeni trijažni šator pokazao se neuslovnim za potrebe zdravstvenih ustanova na području općine Konjic.

Fotografija Radio Konjic.

Novikonjic.ba

ocijeni
(7 glasova)